• Lobelia Earth, intel·ligència artificial contra la crisi climàtica

Lobelia Earth, intel·ligència artificial contra la crisi climàtica

La qualitat de l’aire, la presència de plàstics al mar o les prediccions climàtiques a 100 anys vista centren l’activitat d’una startup a partir del recull de dades per satèl·lit

L'equip de la startup Lobelia Earth
L'equip de la startup Lobelia Earth
Barcelona
24 d'Octubre de 2019

Com es pot lluitar contra l’emergència climàtica des d’una oficina? Observant el món i amb molta tecnologia. És així que ho fa la startup barcelonina Lobelia Earth. La situació de crisi actual del medi ambient i una creixent conscienciació sobre el tema van ser els impulsors d’aquest projecte l’any passat. Clara Costa, la seva cap de comunicació, explica que aquesta iniciativa “va néixer de l’increment de la demanda en serveis climàtics”.

 

La companyia forma part del grup isardSAT, que ofereix, a part dels serveis climàtics de Lobelia Earth, projectes científico-tècnics i estudis d’aplicacions científiques d’observació de la Terra. La startup no compta encara amb dades econòmiques pròpies pel poc temps que fa que va néixer, però el grup va facturar dos milions d’euros l’any passat. 

L’erosió de la costa, l’impacte econòmic de les tempestes en els propers 50 anys, la prevenció d’inundacions, la predicció de plagues amb dos mesos d’antelació i les previsions climàtiques a 100 anys vista són alguns dels projectes de la startup

La seva principal eina de treball és el satèl·lit, que, a més d’observar, els proporciona dades a partir de les quals poden extreure conclusions i prediccions. Se serveixen de Copernicus, un programa de l’Agència Espacial Europea i l’Agència Europea de Medi Ambient que ofereix de manera lliure i oberta a tothom que hi vulgui accedir, les imatges i informació sobre la Terra. 

 

L’aire de les ciutats

La concentració de NO2 a la plaça Catalunya de Barcelona mentre s’escriu aquest article és de 22 μg/m3. Unes hores després, a la matinada de dia 24 d’octubre, està previst que el nivell pugi a 52 μg/m3. Sense contextualitzar-les, pot semblar que aquestes dades són difícils d’entendre, però sabent que el diòxid de nitrogen és un dels gasos contaminants que més produeixen els vehicles i que té efectes per a la salut com el desenvolupament de malalties respiratòries greus, la cosa canvia.

La web de Lobelia Earth mostra un mapa amb dades sobre la concentració de NO2 a temps real a Barcelona, Madrid i Amsterdam. La setmana passada hi van afegir els nivells de PM10, unes partícules minúscules de pols, cendres, metalls, ciments o pol·len suspeses a l'aire. Però la qualitat de l’aire només és un dels aspectes mediambientals que analitzen. També ho fan amb l’erosió de la costa, l’impacte econòmic de les tempestes en els propers 50 anys, la prevenció d’inundacions, la predicció de plagues amb dos mesos d’antelació i les previsions climàtiques a 100 anys vista.

Mapa de la concentració d'NO2 a l'aire de Barcelona | Cedida

Mapa de la concentració d'NO2 a l'aire de Barcelona | Cedida

Són fiables aquestes prediccions a tan llarg termini? “Es fan a partir del conjunt de dades recopilades, una selecció dels millors models climàtics i utilitzant la intel·ligència computacional”, indica Costa. Aquesta última és una branca de la intel·ligència artificial que se centra en l’estudi de mecanismes adaptatius per permetre el comportament intel·ligent de sistemes complexos i canviants.

Uns dels projectes més nous és de detecció de plàstics a la superfície del mar amb satèl·lits: busquen patrons en el senyal radar i, amb l’ajuda de tècnics i intel·ligència artificial, localitzen i comptabilitzen els plàstics

Els plàstics al mar, el projecte estrella 

Uns dels projectes més nous de Lobelia Earth és el de detecció de plàstics a la superfície del mar amb satèl·lits. Consisteix a buscar patrons en el senyal radar i, amb l’ajuda de tècnics i intel·ligència artificial, localitzar i comptabilitzar la quantitat de plàstics que hi ha a la superfície marina. Va començar el 4 d’octubre, durarà un any i es fa en col·laboració amb el Centre Oceanogràfic de les Illes Balears. De moment, només es desenvoluparà al Mediterrani, però després està previst que es porti a altres zones.

Aquesta iniciativa es porta a terme a través d’un contracte de l’Agència Espacial Europea (ESA). Entre els seus clients hi ha asseguradores, administracions públiques i destaca l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Aquest acord inclou l’anàlisi del clima a cinc ciutats: Dakar (Senegal), Maputo (Moçambic), Yakutsk (Rússia), Asunción (Paraguai) i Port Vila (Vanuatu). El projecte forma part d’UN-Habitat i indica la resiliència urbana de cada població, és a dir, la capacitat de prevenir, resistir i recuperar-se de qualsevol perill. Ho fan a través de seleccionar els millors models climàtics, reduir l’escala i corregir el biaix. D’aquesta manera, generen dades d’alta resolució i n’extreuen conclusions.

Dels sis treballadors inicials, Lobelia Earth ha passat a nou i estan situats al Parc Tecnològic de Barcelona Activa a Nou Barris. "Acabar tots els projectes començats i fer realitat totes les noves idees que tenim entre mans" són els reptes de futur que s'han proposat.