• Les macrogranges a debat: qui contamina més en el sector ramader català?

Les macrogranges a debat: qui contamina més en el sector ramader català?

Catalunya disposa d'un total de 896 macrogranges, que el 2022 van emetre més de 30.000 tones de metà a l'atmosfera

Les macrogranges catalanes van emetre 30.665 tones de metà a l’atmosfera el 2022 | Premier Pigs
Les macrogranges catalanes van emetre 30.665 tones de metà a l’atmosfera el 2022 | Premier Pigs
Barcelona
22 de Gener de 2024

Les macrogranges han donat lloc a un debat que, a causa del context actual, disposa de dos bàndols cada vegada més polaritzats. Si bé aquestes pretenen satisfer la creixent demandad’aliments a escala mundial que, segons un estudi de la Universitat de Wageningen publicat a NatureFood, entre el 2010 i el 2050 creixerà entre un 35% i un 56%, també generen un gran impacte al medi ambient i a la salut del planeta. Segons un mapa interactiu publicat a El Crític, a Catalunya hi ha 896 macrogranges en funcionament, de les quals 815 són de porcs i 81 són avícoles. En el seu conjunt, el 2022 van emetre 30.665 tones de metà a l’atmosfera, que equival als gasos amb efecte d’hivernacle de 365 milions de litres de gasolina. I és que amb aquestes dades és difícil no preguntar-se: qui contamina més a Catalunya?

Per començar, cal tenir en compte una dada: la principal font de metà prové de les dejeccions dels animals. De fet, cada quilo escalfa l’atmosfera 84 vegades més que un quilo de CO2. Si a aquesta dada li sumem que Catalunya, que amb més de vuit milions de porcs, disposa d’un sector porcí capdavanter respecte del de la resta de comunitats autònomes de l’Estat, podríem afirmar que també es troba al capdavant en termes d’emissions de metà, malgrat el descens produït d’un 5,2% respecte del 2021, any que va suposar una xifra rècord d’emissions (32.340 tones de metà).

Les 896 macrogranges catalanes van emetre 30.665 tones de metà a l’atmosfera el 2022

Granges Terragrisa: mig milió de quilos de metà

En aquest sentit, una de les empreses que menys ha contribuït a aquesta reducció ha estat GrangesTerragrisa, del grup CasaTarradellas. La societat ramadera va ser la que més quilograms de metà va emetre a Catalunya, amb 499.919 quilograms. Ho va fer a través de les seves 23 macrogranges repartides pel territori, on destaca una activitat considerable a les tres instal·lacions situades al municipi d’Oliola, a la Noguera, i, segons l’informe publicat a El Crític, l’escalfament global provocat per aquestes emissions va ser l’equivalent a 56 milions de litres de gasolina. És, de lluny, l’empresa amb més macrogranges.

Amb només vuit, és a dir, gairebé la tercera part de les instal·lacions de Granges Terragrisa, PremierPigs ha estat la segona empresa que més emissions de metà ha generat: 428.485 quilos de metà. La seva activitat, desenvolupada a la província de Lleida, es basa en la producció de carn blanca de porc. Continuant la comparació amb l’escalfament provocat per la gasolina, estaríem parlant d’un total de 48 milions de litres. 

Amb més de 40 anys d’experiència en el sector porcí i en la fabricació de pinsos, GanadosGili és la tercera empresa en termes d’emissions. Les seves sis granges van generar 405.928 quilograms de metà el 2022, i tot i disposar la seva seu a Soses (Lleida), també és present a pobles com Seròs o Torregrossa.

Selección Batallé, una gironina al top 5

Lluny d’aquest top 3 es troba SelecciónBatallé, ubicada a Riudarenes (Girona) i amb presència a Caldes de Malavella i Vilobí d’Onyar. La companyia, amb origen l’any 1962, es va situar entorn dels 282.000 quilograms d’emissions de metà i pertany al grup Batallé, en el qual es troben les empreses Esporc, Unexporc, Cárnica Batallé, Reserva Batallé i Norfrisa. El top 5 el tanca Agrolérida: les seves dues macrogranges situades a Alcarràs i a Torres de Segre van emetre un total de 198.000 quilos de metà.

Amb tot, la macrogranja que més emissions va generar de tot Catalunya és la GranjaValldeSoses, superant les 146 tones de metà. L’informe destaca que la localitat amb més macrogranges i amb més emissions, tant de metà com d’amoníac, torna a ser el municipi lleidatà d’Alcarràs. Les 30 macrogranges del municipi emeten 1.265 tones de metà i 209 d’amoníac, amb MatgesDolcet i Catfel, S.L. com a principals instal·lacions contaminants. Els municipis que segueixen a Alcarràs són Artesa de Segre, Oliola i Arbeca.

De les 896 macrogranges que hi ha a Catalunya, 537 es troben a Lleida

Lleida és de lluny la província que més gasos emet: en el top 20 de municipis més contaminants s’observa que 19 són lleidatans. Una estadística que s’explica tenint en compte que de les 896 macrogranges que hi ha a Catalunya, 537 es troben a Lleida respecte de les 181 de Barcelona, 104 de Girona i 74 de Tarragona.