És natura humana creure's més les lloances que ens llencen des de fora de casa. Que un desconegut apreciï la nostra feina, per exemple, senti millor que quan ho fa un amic o un familiar – la confiança, es diu. És per això, precisament, que quan l'opinió publicada internacional es fixa en l'ecosistema emprenedor barceloní com un dels principals d'Europa cal observar quines, des de fora de les nostres fronteres, són les ideesdenegoci que es veuen amb millors ulls.
La revista de tendències i tecnologia britànica Wired ha triat Barcelona com un dels principals ecosistemes emprenedors d'Europa – juntament amb capitals del negoci emergent com Londres, Berlin o París, per exemple – i, dels milers de startups que la capital catalana genera i manté cada any, n'ha destacat les 10 que considera més interessants – més hot, en paraules de la revista. Les catalanes s'integren així, a ulls de la publicació, entre els principals valors d'inversió i innovació del continent.
Font: Wired
La millor emergent de la ciutat, segons Wired, és Heura Foods. L'alimentària, especialitzada en la producció de carn plant-based de diferents tipus – al darrer Mobile World Congress, de fet, van anunciar la producció d'una nova línia de porc feta amb proteïna vegetal. L'empresa, "pionera del veganisme" a l'Estat Espanyol, és una de les més notòries de l'ecosistema emprenedor barceloní, i ha aconseguit aixecar rondes de finançament per valor de més de 16 milions d'euros, amb inversors de renom del calibre de Sergi Roberto o Saúl Ñíguez.
La sostenibilitat és un dels principals motius presents a l'entorn startup barceloní. Així ho reconeix Wired, que destaca dues empreses que la porten a l'adn des de punts de vista diferents. Seguint Heura, la revista posa en valor l'empresa de moda Laagam, que ofereix peces de roba fetes a mà amb un model d'stock zero que limita el malbaratament energètic i de materials. Amb aquesta idea, que podria semblar de proximitat, l'empresa ha arribat a més de 50 països, amb uns 60.000 consumidors.
L'energètica X1 Wind comparteix aquest èmfasi en la producció sostenible que fa lluïr l'emprenedoria catalana. L'emergent fundada per Àlex Raventós i Carles Casanovas té el potencial, segons la revista britànica, de "disrompre la mil milionària indústria de l'energia eòlica offshore" amb la seva tecnologia amb les seves turbines amb un disseny més eficient i més fàcils i barates de produir.
El sector de la salut també té gran presència a la indústria catalana, amb representants com Koa Health – una proposta de salut mental al lloc de treball – o l'aplicació de healthtech mediQuo; així com les comunicacions internes, amb projectes empresarials com Hubtype; les fintech d'Unnax, els recursos humans de Factorial o la gestió d'empreses turístiques d'Ameinitiz.
El finançament europeu
Els grans sistemes de creació i desenvolupament d'empreses emergents, a banda de talent i creativitat, atreuen, principalment, inversió. L'ecosistema català, però, no és dels que més destaca pel que fa a l'aixecament de grans rondes de finançament – només una empresa barcelonina, de fet, es cola entre les 10 amb major capital aixecat d'entre les empreses europees que destaca Wired: Koa Health, amb més de 45 milions.
Font: Wired
L'empresa líder en aquesta magnitud és, amb molta diferència, la digital britànica Hopin, especialitzada en l'organització d'esdeveniments en línia, que ha aconseguit amassar amb la seva activitat més de 400 milions d'euros. Per sobre de les nou xifres se situen la berlinesa SellerX, una proposta d'e-commerce que ha aconseguit reunir uns 130 milions d'euros, i Aiven, amb seu a Helsinki i especialitzada en la gestió de dades al núvol.
D'entre les millor finançades destaquen també projectes com la tecnològica IMQ, amb un finançanent d'uns 71 milions d'euros i també amb seu a Helsinki; o l'empresa de ciberseguretat Tines, que ha aconseguit reunir 32 milions d'euros des de la seva seu a Dublin. Tanquen la llista emergents com la insutech Marshmallow, una empresa britànica especialitzada en assegurances de cotxe, o Crisp Retail, emergent d'e-commerce holandesa que ven productes peribles per Amazon; ambdues voltant la xifra dels 30 milions d'euros.