• Les 30 millors 'tech cities' del món

Les 30 millors 'tech cities' del món

Barcelona és l'única ciutat de l'Estat espanyol que entra en el rànquing i es planta en la 21a posició gràcies al seu entorn urbà i a la mobilitat

Nova York es planta en la primera posició del rànquing de 'tech cities' | iStock
Nova York es planta en la primera posició del rànquing de 'tech cities' | iStock
Marta Escobar Martí / Víctor Costa
Barcelona
27 de Maig de 2019
Act. 17 de Juny de 2019

"La innovació distingeix els líders dels seguidors". Steve Jobs tenia clar que ser el primer de la classe "no té a veure amb quants dòlars en R+D tens", sinó que "es tracta de les persones que tens, de com dirigeixes i quant aconsegueixes". En aquest sentit, la presidenta i CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona, Anna Gener, sosté que "les empreses es troben enmig d'una guerra de talent i gràcies a Barcelona el troben o l'atrauen". La capital catalana entra en el top 30 de les millors tech cities del món en el rànquing elaborat per la consultora immobiliària, però ho fa plantant-se en la 21 posició. El motiu? "Si volem una ciutat exitosa, hem de resoldre el procés d'accés a l'habitatge". I no només això. Encara hi ha masses traves burocràtiques, els salaris dels programadors són baixos per competir amb ciutats com Berlín o Amsterdam i falten espais per a emprenedors, sobretot al centre de la ciutat.

De fet, la ciutat comtal és l'única població de l'Estat espanyol que entra en el rànquing i, de les 30 ciutats estudiades, 10 són asiàtiques, sis de les quals són xineses. Només tres posicions per sota de Barcelona, s'hi troba Shenzhen, la ciutat on es fabriquen els productes Huawei. Una ciutat que està a l'ordre del dia, després que Google vetés la marca xinesa i això comporti que els seus smartphones deixin de ser compatibles amb el sistema operatiu d'Android. Si Shenzhen entra en el rànquing és justament gràcies a l'aparició d'aquesta companyia el 1988. L'objectiu era, segons l'expresident xinès Deng Xiaoping "convertir-la en una ciutat del futur". Una ciutat que estigués caracteritzada per la innovació, el comerç i la tecnologia. I així ha estat.

Tanmateix, però, la ciutat tecnològica més top és Nova York. Segons Savills Aguirre Newman, ho és, sobretot, pel seu entorn de negoci i per l'entorn tecnològic, que són els punts en què treu més puntuació. L'accés al i del talent al món dels negocis triomfen a la ciutat dels gratacels. A més, també destaca per la forta presència de negocis de finances, mitjans i publicitat i la gran quantitat d'startups que s'hi allotgen.

 

Mentrestant, Barcelona encara té camí per recórrer, tot i que ha avançat molt en la cursa de la innovació. El director de recerca de Savills Aguirre Newman, Paul Tostevin, que ha estat l'encarregat de presentar l'estudi des del Palauet Living Barcelona, defensa que les principals fortaleses de Barcelona són la qualitat de vida, l'entorn empresarial o la possibilitat de moure's amb bicicleta o caminant per la ciutat. 

Savills Aguirre Newman presenta les 30 millors 'tech cities' del món | Cedida

Savills Aguirre Newman presenta les 30 millors 'tech cities' del món | Cedida

En aquest sentit, el CEO de Barcelona Tech City, Miquel Martí, té molt clar que "Barcelona pot jugar la cursa mundial de ciutats tecnològiques". De fet, tot just s'acaba d'inaugurar el Pier 03 dedicat al blockchain i ubicat a l'edifici Els Porxos d'en Xifré, a només tres minuts del Palau del Mar on es troba el Pier 01. Per aconseguir estar a la Champions League més tecnològica, el CEO de l'associació defensa que s'ha de consolidar el hub la marca de la capital catalana i potenciar la intel·ligència de mercat o de sistema així com el model público-privat. "Per ser competitius, la base és el coneixement. Si l'ecosistema és fort i competitiu, l'atracció de projectes és molt més gran", insisteix Martí.

De moment, la capital catalana té molt guanyat: és la tercera millor tech city en benestar i qualitat de la infraestructura urbana i la cinquena en mobilitat. Els seu punt dèbil? Justament els costos immobiliaris, que són molt elevats. I és que, com deia la periodista Irene Polo, "Barcelona és la ciutat que crida, que maquina, que lluita i que enamora". I tot això ja ho té guanyat.