• Mini porquets catalans per a la recerca biomèdica

Mini porquets catalans per a la recerca biomèdica

Specific Pig és una start-up que cria i investiga amb porcs nans, el que permet reduir els costos de manteniment i facilitar la manipulació de l'animal

Un 'minipig' de Specific Pig
Un 'minipig' de Specific Pig
Aida Corón
26 de Novembre de 2014

Fins fa poc només hi havia una empresa a tota Europa que subministrés porcs nans –seleccionats genèticament- per a la recerca biomèdica. Ara, però, n'hi ha dues: la primera, situada a Dinamarca; la segona, molt més a prop de nosaltres, a El Prat de Llobregat. Parlem d'Specific Pig (Specipig), una start-up participada per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i que està concebuda com "un centre de cria i recerca biomèdica especialitzada en el model porcí". És la definició que en fa el CEO de la companyia, Jaume Amat, qui explica a VIAempresa quin és el funcionament del projecte.

Un servei únic al mercat
"Tenim dues grans potes: criem i mantenim el porquet amb la nostra pròpia genètica i tenim la capacitat per realitzar els estudis que poden necessitar altres espais de recerca o laboratoris", explica Amat, qui remarca que això els fa diferenciar-se de la competència perquè "o crien o ofereixen serveis, però no tot alhora".

Aquest servei integral que donen té un altre plus, i és que la línia de porcs en miniatura és un model propi, és a dir, específicament català. Un segell únic que els fa desmarcar-se encara més d'Ellegard, la companyia de Dinamarca que opera en el sector, i les altres tres que hi ha al món –a Singapur, la Xina i els Estats Units.

En paral·lel als porquets, duen una segona línia de porcs convencionals, criats en unes condicions que asseguren la seguretat sanitària de l'animal i l'absència de malalties.

Fer més eficient la recerca
El porc és un animal cada cop més demandat per la recerca biomèdica tot i els desavantatges que presenta. "Quan és adult, pesa més de 200 kg i es fa difícil treballar amb ells", exemplifica, i segueix l'enumeració dient que la seva alimentació és cara i que les dimensions fan també augmentar les despeses del material i recursos.

En aquest sentit, canviar un animal d'aquestes mides amb un altre d'igual característiques genètiques, però a petita escala, facilita la feina. Un minipig pesa al voltant de 35 kg i, per tant, es redueixen els costos i es fa menys feixuga la seva manipulació.

I l'eficiència també s'ha de poder traslladar a l'àmbit econòmic. Aquí Specipig hauria de situar-se vora els 500 euros, una xifra llunyana als més de 1.400 euros amb el qual es comercialitza ara, una partida a la qual s'hi ha de sumar el transport de l'animal des de l'empresa on el crien.

Amb aquests números sobre la taula, Amat explica que aspiren a abastir el mercat espanyol i a tancar el 2016 amb una facturació que s'acosti als dos milions d'euros.

De moment els minipigs catalans no estan oficialment al mercat. "Encara necessitem 18 mesos per acabar un programa de desenvolupament genètic per poder tenir la nostra pròpia línia", subratlla Amat. Tanmateix, el CEO assenyala que ja s'han destinat a projectes locals alguns dels exemples que han criat i que els altres s'han quedat en el seu centre de cria per seguir amb el programa.

Sinergies dins el teixit científic 
Specific Pig disposa d'unes instal·lacions preparades per a la recerca biomèdica, inclòs un quiròfan experimental. Aquí es fan totes les investigacions, inclòs les que duu a terme Rob Surgical System, una col·laboració bàsica per al desenvolupament tant de les dues companyies.

Rob Surgical System ha muntat un nou robot quirúrgic més complet i competitiu. Té una singularitat, segons Amat, també CEO d'aquesta companyia, i és que és "un dispositiu mèdic de casa nostra i pioner". Tant pioner que ja han rebut al conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell a les instal·lacions d'El Prat del Llobregat per reconèixer la tasca de les dues companyies.

El robot ha de passar ara el procés de validació del sistema, una part on Amat detalla que s'ha de fer un "testeig amb models experimentals de porcs". També s'ha "d'homologar per als mercats europeus i nord-americà", afegeix.

Finançament públic i privat 
Els diners van sortir en els seus inicis, com molts altres casos, de les tres 'f' –friends, family and fools-, de propi i d'un préstec participatiu d'Enisa i un altre de capital risk. Fins ara s'han invertit 425.000 euros, però esperen aixecar 450.000 euros més d'una tercera ronda de finançament.

Aquesta nova inversió es destinarà a seguir desenvolupant la línia de minipigs i a millorar les instal·lacions, crear una estructura d'equip i personalqualificat, entre altres objectius específics dins les investigacions.