• Un fàrmac per atacar només les cèl·lules mare del càncer

Un fàrmac per atacar només les cèl·lules mare del càncer

Nanoligent desenvolupa un medicament per al tractament de la metàstasi que elimina les cèl·lules tumorals i és menys agressiu que la quimioteràpia

El fàrmac de Nanoligent ataca només les cèl·lules canceroses | iStock
El fàrmac de Nanoligent ataca només les cèl·lules canceroses | iStock
Barcelona
04 de Setembre de 2018

Un total de 228.482 persones van ser diagnosticades amb càncer l'any passat a Espanya i la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) estima que l’any 2035 les persones amb càncer arribaran als 315.000 nous casos anuals. Tot i que la mortalitat per aquesta malaltia es va reduint any rere any i la supervivència se situa actualment en el 53% al cap de cinc anys de diagnòstic, el tractament per a la seva cura és força agressiu. És per això que un grup de recerca de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ​​de l'Institut de Investigació de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i del CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina porta 10 anys investigant en un nou fàrmac que només ataqui a les cèl·lules tumorals en lloc de també les sanes com ho fa la quimioteràpia.

 

El projecte de Nanoligent, spin-off de la UAB, es basa en “desenvolupar un nou fàrmac intel·ligent antitumoral que sigui selectiu i només es dirigeixi a matar les cèl·lules mare tumorals metastàtiques”, explica Antoni Villaverde, investigador i cofundador de la startup. 

Un fàrmac que només mata les cèl·lules tumorals

Nanoligent ha desenvolupat un sistema basat en nanopartícules que transporten un fàrmac quimoterapèutic i l’alliberen només a les cèl·lules canceroses. D’aquesta manera, s’evita l’agressivitat de la quimioteràpia actual que afecta tant a les cèl·lules tumorals com a les sanes. A més, gran part del medicament s’acumula al tumor, la qual cosa podria evitar molts dels efectes secundaris de la quimioteràpia.

 

El fàrmac contra les cèl·lules tumorals de Nanoligent podria arribar al mercat d'aquí a 4 anys

L’equip d’investigadors, liderat per Esther Vázquez i Antoni Villaverde, de la UAB, i Ramon Mangues, de l’Hospital de Sant Pau, ja han creat el fàrmac i han realitzat assajos en animals. Ara la spin-off, dirigida per Manuel Rodríguez, busca fer una preclínica reguladora i entrar en la fase 1 per provar el seu medicament en humans. Aquest procés pot allargar-se uns tres anys i mig o quatre i després “ja ens trobaríem en situació de saber si efectivament el sistema és aplicable al mercat amb pacients amb càncer”, explica Villaverde.

La solució de Nanoligent, patentada per la Unió Europea i els Estats Units, és útil per a més de 20 càncers humans, tot i que de moment la spin-off ha realitzat les seves proves en animals amb càncer colorectal i amb leucèmia.

Inversió per provar la solució en humans

L’objectiu principal per a la startup en aquests moments és aconseguir la inversió necessària per tirar endavant les fases clíniques per poder posar el producte al mercat. La spin-off, que va néixer fa un any, s’ha finançat principalment amb fons públics. “Tot i que fins ara la inversió ha estat baixa, ara necessitem una injecció econòmica important per poder tirar endavant”, assenyala l’investigador. És per això que Nanoligent està començant a buscar préstecs d’entitats públiques i inversors que els ajudin a fer aquest salt al mercat.

Els membres de l'equip de Nanoligent

Els membres de l'equip de Nanoligent | Cedida

Actualment no hi ha en el mercat cap fàrmac que elimini selectivament les cèl·lules mare metastàtiques i, encara que la tecnologia de Nanoligent encara està en desenvolupament, els investigadors confien en el seu potencial i en l’alt impacte clínic que podria tenir a mesura que es vagin superant els assaigs reguladors.