• Newtonlab Space, els hologrames que et porten a l’altra punta del món

Newtonlab Space, els hologrames que et porten a l’altra punta del món

La startup catalana, que va néixer dos mesos abans de la pandèmia, té els drets de comercialització de la cabina hologràfica a Europa

L'equip de la startup d'hologrames Newtonlab Space | Cedida
L'equip de la startup d'hologrames Newtonlab Space | Cedida
Barcelona
12 d'Agost de 2021

Quan La guerra de les galàxies va introduir en l’imaginari col·lectiu els hologrames com una forma de comunicació a distància, semblava cosa del futur; i així ha estat. Cinquanta anys després, el seu ús és encara molt anecdòtic i està més relacionat amb el món de l’espectacle que amb la vida laboral o quotidiana. Precisament per canviar aquesta situació va néixer al gener del 2020 Newtonlab Space. “Creiem que els hologrames ja estan a punt per arribar a la població general”, indica el seu director creatiu, Roger Belso. És un laboratori hologràfic, que investiga i desenvolupa diferents tècniques relacionades amb aquesta tecnologia.

El seu producte estrella és una cabina hologràfica, anomenada Portl. La startup catalana en té els drets de comercialització a Europa i va presentar la solució al Mobile World Congress (MWC) de finals de juny de la mà de Mobile World Capital Barcelona, que hi posava el 5G necessari perquè funcioni. I és que el Portl permet la telepresència a temps real. “Podem enviar una persona d’una punta del món a l’altra”, explica Belso. Per fer-ho, és necessari un estudi de captació, des d’on una persona podrà interactuar amb qui estigui veient el seu holograma en directe. El 5G entra en escena per tal de transportar la imatge d’alta resolució amb aquesta rapidesa.

El director creatiu de Newton Lab Space, Roger Belso, utilitza la cabina hologràfica | Cedida

El director creatiu de Newtonlab Space, Roger Belso, utilitza la cabina hologràfica | Cedida

Però aquesta no és l’única manera de crear hologrames. Belso n’indica unes quantes més, amb les quals també ha treballat Newtonlab Space des que es va crear: la tècnica dels 45 graus, PepperScrim, ventiladors hologràfics, la piràmide... “Vam néixer amb la idea de portar el sector audiovisual a un altre nivell; abans tot eren pantalles i llums LED”, explica el director creatiu. I és d’aquest sector d’on provenen els sis integrants de l’equip de l’empresa emergent. Tot i la plantilla reduïda, compten amb col·laboradors que els donen suport en tasques de comunicació i xarxes socials, per exemple.

Dels espectacles al quiròfan

Un dels avantatges clars que té la tecnologia hologràfica és apropar les persones, “sobretot ara, en temps de pandèmia”. Així doncs, es podria utilitzar si una persona no pot viatjar a un esdeveniment que se celebra a una altra ciutat i hi ha d’intervenir, però també a nivell d’espectacles o laboral (assistències telemàtiques a reunions). I encara hi ha una altra funcionalitat que han explorat des de Newtonlab Space: han portat els hologrames de l’escenari a un quiròfan. “Al febrer del 2020 vam portar a terme la primera operació oncològica realitzada amb un holograma com a referència”, explica Belso. Així doncs, el cirurgià no veia la representació de l’òrgan que estava operant a través d’una pantalla, sinó en tres dimensions. Aquest projecte es va realitzar a l’Hospital de Sant Pau.

Belso (Newtonlab Space): "Havíem de participar al MWC del 2020 i presentar-hi un projecte encara més ambiciós que el Portl, però ens l'hem guardat per al Mobile de l'any que ve"

El retail també presenta possibilitats: “Podríem tenir aparadors amb objectes que van canviant -en lloc de ser-hi físicament, en veuríem un holograma- o fins i tot fer desfilades de models”. Per arribar a tota aquesta innovació, estan en constant recerca de tècniques noves -que no creen ells mateixos, sinó que s’ocupen de distribuir- i de casos d’ús d’aquestes. L’R+D, doncs, és la part més important del negoci i és transversal en les sis persones que hi treballen.

Iniciar l’activitat dos mesos abans de començar la pandèmia no va ser fàcil. “Es va aturar l’activitat ràpidament i fins que no vam trobar el Portl vam dedicar-nos a investigar”, relata Belso. El finançament, de moment, l’han cobert amb recursos propis i l’empresa no vol descobrir els seus plans de futur sobre possibles rondes d’inversió o acords amb empreses més grans.

Tampoc no volen desvelar el primer gran projecte que tenien i que la covid-19 va frustrar. “Havíem de participar al MWC del 2020 i presentar-hi un projecte encara més ambiciós que el Portl, però ens l’hem guardat per al Mobile de l’any que ve”, assegura el director creatiu de Newtonlab Space. Si tot va bé, la startup catalana serà present a la cita del 2022 i hi deixarà veure l’espectacularitat dels  hologrames.