• On van anar els nostres futurs possibles

On van anar els nostres futurs possibles

L'escola de ballet de la meua filla segueix treballant online i manté que "hem d'estar oberts a la creativitat dia a dia i més que mai"

Els peus d'una ballarina, en primer pla | iStock
Els peus d'una ballarina, en primer pla | iStock
Susana Lluna
Periodista i experta en tendències digitals
València
21 d'Abril de 2020
Act. 21 d'Abril de 2020

"El futur no existeix i no hi ha cap evidència científica que el demà estiga predissenyat”, em va dir Lis Roselló divendres passat als pocs minuts d'arrencar el nostre desdejuni en directe. Casualment, el meu lliurament d'aquell dia en aquest diari es titulava “El futur serà dels exploradors” i, encara que sabia quan l'escrivia que al matí següent parlaria de futurs amb Lis, no era conscient de com parlem del futur sense aprofundir al nivell que el fa aquesta jove consultora i investigadora amb una fam incansable de coneixement. 

 

Us heu adonat que no deixem de pensar en el futur, en el qual està a dues setmanes vista, a un mes, en l'estiu, després de l'estiu? Els nostres futurs possibles han saltat per l'aire, no tenim certeses de què passarà i mantenir els nivells de motivació i de compromís suposen un esforç titànic.

Al juny són –o eren, no ho sabem- els exàmens d'entrada al Conservatori Professional de Dansa, a València. La ballarina i “futura” (una altra vegada ) arquitecta que tinc a casa, ha dedicat 16 hores a la setmana a preparar l'examen d'accés des que va arrencar el curs al setembre passat. Ara, amb prou feines aconsegueix la motivació necessària per a connectar-se als directes i a la Classroom per a fer els exercicis i coreografies que li exigeixen per a continuar preparant unes proves que no sabem si es faran. 

 

Amparo Ferrer, al capdavant de l'estudi Botànic Espai de Dansa des de fa 30 anys, crida a Julia de tant en tant per a animar-la al fet que seguisca, perquè faça un esforç i estiga al 100% quan tot això passe.

Amparo deté un moment la sèrie que està veient per a atendre la meua cridada i m'explica que des de l'estudi, centre reconegut per la Conselleria de Cultura, estan fent un esforç enorme per a seguir amb l'activitat artística via online. En la conversa ix la paraula futur unes quantes vegades.

“Quan vam haver de tancar al març, com ja portàvem 15 dies del mes, decidim seguir endavant amb les classes via online fins al 31 de març; no ens plantegem res a futur. Simplement vam dir, traurem aquest mes que està pagat pels alumnes i donarem el millor servei que puguem usant la tecnologia”. Hui dia, és de les poques escoles a València que no ha fet ERTO i que manté l'activitat online. Quan va arribar l'abril, “pensem que com era només un mes, combinant directes i Classroom intentaríem seguir amb les classes”. I el que han plantejat als seus clients, alguns d'ells vinculats a l'escola generació rere generació, és que seguisquen amb la quota si les seues circumstàncies no s'han vist afectades per aquesta crisi soci sanitària, i per a qui no puga, han posat en marxa mesures flexibles perquè seguisquen amb les classes malgrat tenir problemes econòmics.

El cas de Botànic és especial perquè sent una activitat tan vinculada al contacte humà, està apostant per continuar. “Aposte pel mes d'abril, ni pense al maig. Anem dia a dia i no tinc cap plantejament de futur. Setmana a setmana anem canviant. Sé que vénen molts mesos sense ingressos i que aquesta activitat no es pot mantenir online. La resta, ja veurem perquè no sabem si aquesta realitat que vivim ara, de classes a través d'aplicacions digitals, es pot continuar. Hem d'estar oberts a la creativitat dia a dia i més que mai".

L'empresa d'Amparo Ferrer no està, de moment, entre les 85.690 que segons Cepyme, la patronal de la petita i mitjana empresa, han desaparegut al març. En el mateix informe es destaca que aquesta fulminant desaparició de teixit productiu es deu al fet que a moltes empreses no els ha donat temps a adaptar-se a la situació ni amb ERTO ni amb permís retribuït als treballadors, mesures, sens dubte, insuficients.

I el pitjor està per venir en el que sembla un futur bastant predictible. Segons Cepyme, pot donar-se una major desfeta a l'abril i successius si la situació es prolonga i, com és sabut per tots, tenim –de moment- dues setmanes més de confinament. 

Amparo Ferrer està obligada per la Conselleria d'Educació a acabar els ensenyaments elementals de dansa. Aquest és el seu futur cert, que les xiquetes acaben el curs. A partir d'ací i com tantes altres petites i mitjanes empreses, el futur no existeix.