A 15 dies del Brexit

18 de Desembre de 2020
Laura Rodríguez

A menys de 15 dies per al Brexit, restablertes les negociacions entre la UE i el Regne Unit, encara tenim la incògnita si la sortida operativa del mercat anglès de la Unió Europea es farà o no en el marc d’un acord que mitigui els efectes negatius de l’escissió.

Des del referèndum del 20 de febrer del 2016, on els britànics van votar a favor del Brexit, hem anat vivint diferents etapes, algunes amb més o menys optimisme, sobre una sortida ordenada del Regne Unit de la Unió Europea.

Arribats a l’octubre del 2019, després de tota la convulsió política en les institucions governamentals del mercat anglès, sota el mandat de Boris Johnson, s’estableix el 31 de gener com a moment clau del Brexit, a partir del qual ja no hi ha volta enrere, comportant la no participació del Regne Unit en les institucions comunitàries i les respectives preses de decisió i obrint-se el període transitori que ha durat tot l’any 2020.

Efectivament, el moment ha arribat i a partir del 1 de gener del 2021, esgotat l’esmentat període transitori, el Regne Unit deixarà  a tots els efectes de ser un estat membre de la Unió Europea. Des de la Cambra de Comerç de Sabadell, durant els darrers anys i de forma més intensa aquest 2020, hem estat realitzant accions de sensibilització al teixit empresarial de la demarcació per prevenir-los de la necessitat d’adaptació al nou estatus que el mercat anglès ostentarà a partir del 2021 i que de forma més laxa o menys -en funció si es signa l’Acord o no- obligarà als operadors econòmics a realitzar tràmits duaners si volen vendre o aprovisionar-se del Regne Unit.

Des del 2019, unes 150 empreses de la demarcació de la Cambra s’han interessat pels canvis que els implicarà treballar al mercat anglès. Algunes han requerit un assessorament més intensiu que d’altres, en funció de la diversitat i particularitat de les operatives, dels productes i/o serveis i de la pròpia organització empresarial. Aquelles empreses que opereu en el Regne Unit i no heu revisat la vostra operativa, cal que us adapteu el més aviat possible al nou marc regulatori que comportarà fer-hi negocis. Tingueu present que els àmbits de gestió operativa a revisar són bàsicament: l'origen de les mercaderies, els INCOTERMS utilitzats, els registres i les autoritzacions duaneres, la cadena de subministrament, la recuperació de l’IVA pagat i els registres de la propietat industrial.

En qualsevol cas, tots els operadors econòmics d’àmbit internacional es veuran afectats, en major o menor mesura, de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, esperant que es signi l’Acord que diluirà els perjudicis econòmics i que la logística dels intercanvis de mercaderies entre ambdós territoris sigui més exitosa del pronosticat.