De tot el que he escrit i he llegit de creativitat, he fet uns apunts i reflexions resumides per ajudar, en la mesura del possible, en aquests moments de crisi del covid 19, reivindicant aquesta capacitat innata que totes i tots tenim.
Fa uns 2.500 anys que el filòsof grec Heràclit afirmava que res és permanent excepte el canvi. De quan ho va dir ara, hem avançat en molts aspectes, però segueix sent una idea tan vàlid com el primer dia. No sabem quins canvis comportarà l’actual crisi, són moments inèdits amb característiques pròpies que ens fa difícil trobar exemples en el passat prou semblants per extreure’n lliçons. És un moment ideal per activar la nostra creativitat, per imaginar, innovar i crear.
A. La creativitat és la capacitat que tenim per trobar solucions a grans i petits problemes de forma original i innovadora. I l’actitud de voler pensar creativament i modificar -si fa falta- la nostra forma de fer és el primer pas. Hem d’assimilar i interioritzar que la realitat és polièdrica, que la nostra visió és correcte però hi ha altres visions també acceptables i que són complementaries i no pas contradictòries.
"Hem d’assimilar i interioritzar que la realitat és polièdrica, que la nostra visió és correcte però hi ha altres visions també acceptables i que són complementaries i no pas contradictòries"
En el clàssic exemple del got mig ple o mig buit, la quantitat d’aigua és idèntica, només canvia com ho veiem i interpretem.
B. Vivim situacions impensables fa pocs dies. Això ens obliga adonar-nos del món en la seva complexitat i diversitat, menys quadriculat del que a vegades ens resultaria útil per fer més senzilla la seva comprensió. I ens convida a obrir la ment, saber que hi ha diversos camins per arribar a on volem, i així explorar i valorar més enllà de l’habitual. En el llenguatge mateix hi podem trobar exemples, si en lloc de dir que ens resignem, diem que acceptem, o en lloc de dir que estem en un pou, diem que estem en un túnel.
C. La creativitat és connectar el que no sembla a primera vista que tingui relació. Si veiem la nostra impressora com dibuixa el ‘excel’ que tenim a la pantalla, costa imaginar que aquell aparell també pot recrear un respirador artificial per un hospital aplicant tecnologia 3d. Hi ha moltes tècniques creatives que són eines que busquen trencar la lògica racional, tan útil i necessari en múltiples aspectes de la nostra vida, però no gaire per fer associacions innovadores o originals. I per poder connectar punts que no estan lligats entre ells d’inici, necessitem tenir tot el nostre potencial de pensament treballant-hi (tenir tot el nostre “coco” posat de quatre grapes en el que busquem). Necessitem un estat mental adequat per concentrar-se i disposar de tota la memòria per trobar aquests punts inconnexos. Un bon exemple d’aquest estat és la passió: si estàs apassionadament treballant en un tema, segur que tot tu estarà bolcat per aquest tema. L’angoixa i malestar que ens provoca aquests moments no ajuda, per això saber gestionar pors i temors ens farà més creatius. L’objectiu és trobar l’actitud que ens faci sentir còmodes i afavoreixi les nostres aptituds. No vetar la creativitat que tenim dintre.
"L’objectiu és trobar l’actitud que ens faci sentir còmodes i afavoreixi les nostres aptituds. No vetar la creativitat que tenim dintre"
La majoria de tècniques creatives que coneixem tenen com a objectiu despullar-nos de perjudicis i obstacles mentals imposats -tant per nosaltres com per l’entorn- per poder emergir la creativitat innata que tenim i que s’ha vist potenciada per les influències rebudes i pel coneixement adquirit.
D. Per tant, obtenir aquestes influències, coneixement, inspiracions en definitiva, sempre ens ajudarà. Rebre inputs que sumin i no restin, que ens aportin idees o bones sensacions o simplement frescor. Deia Picasso que la inspiració existeix, però ha de trobar-te treballant.
Ara és un moment ideal per activar la creativitat i aconseguir solucions. Passar de la teoria a la pràctica no és fàcil, però ens convé la creativitat. Utilitzem-la. Cuidem-nos.