Aquesta setmana la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, s'ha compromès a estudiar "en profunditat" l'expedient de regulació d'ocupació extintiva que suposaria el tancament de les plantes de la multinacional Alcoa a la Corunya i Avilés.
Però, el primer centrem el tema. Per a nosaltres Seat és gran, veritat? Seat va facturar el passat any 9.400 milions d'euros. Alcoa? Alcoa va facturar gairebé 25.000 milions d'euros. Hi ha companyies grans i el que jo denomino Hacedores de PIB (Volkswagen, de qui penja Seat, ho és). Aquestes corporacions fan el que decideixen considerant una estratègia global.
És veritat que el fet que el preu de l'energia sigui el que és a Espanya haurà influït en la seva decisió, però ni molt menys ha estat la variable principal del plantejament del tancament d'Alcoa. Les corporacions d'aquest nivell tenen estratègies globals.
Especulant, penso que la decisió de tancament d'aquestes dues plantes d'Astúries i Galícia es va prendre fa un temps, per això el nivell d'inversió en elles va caure. És possible que la companyia hagi decidit reduir l'oferta de les qualitats que obtenia en aquestes plantes o que hagi decidit reduir el seu preu pel que precisava productivitats molt majors de les quals obtenia en aquestes plantes.
"Especulant, penso que la decisió de tancament d'aquestes dues plantes d'Astúries i Galícia es va prendre fa un temps"
En qualsevol cas, el que diguin els polítics i les manifestacions que els treballadors puguin fer no tenen cap influència per a elles, fonamentalment perquè tenen suficient caixa per pagar per sobre de les indemnitzacions que se'ls marqui: 60 dies per any treballat ha pagat Vestas quan va decidir tancar la seva planta d'aerogeneradors de León.