Empresa, cultura i societat digital

Álvarez Pallete i el futur de la Mobile World Capital

02 de Febrer de 2022
Act. 25 de Febrer de 2022
Genís Roca

Aquest dilluns tots els diaris obrien portada amb l’èpica de Rafa Nadal, les votacions d’Eurovision a Benidorm, els indicadors de la Covid, les festes de Boris Johnson i la testosterona d’uns i altres a Ucraïna, i trobo que va passar massa desapercebut el nomenament de José María Álvarez Pallete com a nou president de la GSMA, l’associació que aplega més de 400 companyies de telecomunicacions de tot el món i que sobre tot es dedica a organitzar el Mobile World Congress.

 

Fins ara el president de la GSMA era Stéphane Richard, el president mundial d’Orange, i personalment m’ha sorprès una mica que les operadores de tot el món escollissin per aquest càrrec al president de Telefònica, una empresa que els darrers cinc anys ha vist caure els seus actius més d’un 15%, igual que les seves vendes i el seu patrimoni, i en aquest mateix temps ha vist caure la seva cotització a borsa més d’un 50%. Mentre els Estats Units o la Xina són grans mercats dominats per unes poques companyies que assoleixen volums significatius que els permeten ser realment importants, a Europa tenim un mercat molt fragmentat amb centenars i milers d’empreses de telecomunicacions competint per aconseguir ser determinants fins i tot dins del seu propi país, i per tant cap d’elles amb una mida que li permeti ser un jugador d’influència mundial. En aquest context el sector posa al capdavant de la GSMA al responsable d’una operadora europea, i per tant més aviat petita, amb una clara tendència descendent pel que fa al seu negoci i activitat. Més enllà de les capacitats que deu tenir el senyor Álvarez Pallete, trobo que l’explicació més probable deu estar relacionada amb que Telefónica és la principal operadora del país que acull la principal activitat de l’associació: el Mobile World Congress.

Ara començarà tot un reguitzell de rumors sobre el futur del congrés, que si anirà a Madrid o es quedarà aquí, que si és el darrer any de Hoffman al capdavant o si encara en seguirà algun més, i qui sap quantes coses més... La discussió serà on són les taules on es prenen les decisions i qui s’hi ha d’asseure

Per molt que les poques cròniques publicades diuen que els reptes d’Álvarez Pallete al capdavant de la GSMA giren al voltant del 5G, el metavers, la ciberseguretat, la intel·ligència artificial o altres innovacions i tendències, no tinc cap dubte que el veritable encàrrec serà endreçar i orientar el futur del congrés que ja fa 17 anys que es celebra a Barcelona i que passa per moments difícils després de la cancel·lació per Covid del 2020 i les edicions de 2021 i 2022 que hauran quedat molt lluny del que estàvem acostumats. Ara ja fa 10 anys que per blindar les complicitats necessàries per tirar endavant un esdeveniment d’aquestes característiques es va crear la Fundació Mobile World Capital Barcelona que reuneix la ja esmentada GSMA amb totes les administracions implicades, així que Álvarez Pallete seurà amb Fira de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Gobierno de España per veure què hem de fer. Vist així, i vist com tenim el pati, jo també hagués triat algú que ens conegui una mica, millor el president de Telefònica que no pas a un executiu coreà, nord-americà o alemany.

 

Ara començarà tot un reguitzell de rumors sobre el futur del congrés, que si anirà a Madrid o es quedarà aquí, que si és el darrer any de John Hoffman al capdavant o si encara en seguirà algun més, i qui sap quantes coses més. Totes elles són decisions molt rellevants per a la nostra ciutat, no només per l’economia sinó també pel posicionament i per la construcció d’ecosistemes. Es tornaran a posar sobre la taula expectatives i exigències, propostes i ambicions. Per això em sembla sorprenent que el nomenament d’Álvarez Pallete hagi sorprès a més d’un de casa nostre, quan es tracta d’un moviment crític i estratègic que lluny d’estar improvisat ha estat pensat i dissenyat en alguna taula.

Segur que se’n parlarà però jo no crec que el Mobile World Congress marxi de Barcelona, però sí que crec que de la mateixa manera que a l’Ajuntament de Barcelona li agradaria que aquesta iniciativa deixés més empremta a la ciutat, segur que al govern espanyol li agradaria que la Mobile World Capital Foundation tingués un lideratge menys local. Diria que la discussió no serà sobre el lloc on s’ha de fer, que continuarà sent Barcelona, sinó sobre on són les taules on es prenen les decisions i qui s’hi ha d’asseure. L’arribada d’Álvarez Pallete al capdavant de la GSMA podria suposar canvis en els lideratges del congrés que ens ha posat al mapa tecnològic del món, i que els nous protagonistes no parlin català.

Tinc la desagradable sensació, i espero que errònia, que tant l’Ajuntament com la Generalitat estan despistades en aquest assumpte, i que dins l’estructura de la Capital n’hi ha més d’un i de dos que els és ben igual i fins i tot prefereixen que el centre de decisió vagi efectivament cap a Madrid perquè allà hi ha més poder i per tant més possibilitats. Espero equivocar-me.