• Opinió
  • Els millors països del món

Els millors països del món

24 d'Octubre de 2022
Oriol Amat | VIA Empresa

Fa pocs dies, la Wharton School de la Universitat de Pennsilvània ha fet públic el rànquing World Report Best Countries 2022. Aquest rànquing es fa entrevistant a 17.000 persones i s’avaluen 73 atributs que tenen a veure amb les característiques econòmiques, polítiques i socials d’un total de 85 països de tots els continents.

Aquest tipus d’informe és molt interessant perquè permeten tindre una idea de com ens veuen a escala internacional i també són útils per a identificar possibles temes en els quals cal millorar. En la darrera edició del rànquing, els deu millors països han estat, per aquest ordre:

1. Suïssa

2. Alemanya

3. Canadà

4. Estats Units

5. Suècia

6. Japó

7. Austràlia

8. Regne Unit

9. França

10. Dinamarca

Com en anys anteriors, els països del centre i del nord d’Europa ocupen una bona part de les primeres posicions. Com que el rànquing es fa per estats i no regions, en el rànquing no hi ha informació relativa a Catalunya. Per això, podem analitzar els resultats de l’estat espanyol, que aquest any ha quedat en la posició 16. Del diagnòstic d’Espanya podem destacar els atributs millors puntuats i els pitjors puntuats.

Com en anys anteriors, els països del centre i del nord d’Europa ocupen una bona part de lesprimeres posicions

Entre els temes en els quals Espanya surt millor puntuada hi ha:

· Potencial turístic: climatologia, bellesa del paisatge, gastronomia, atractiu de pobles i ciutats...

· Cultura: museus, arquitectura...

· Amigable: potencial de diversió, alegria de la població...

I com a contrapunt, els aspectes en què Espanya surt pitjor avaluada són:

· Facilitat per a fer negocis: excés de burocràcia que genera molts costos, accés al finançament...

· Entorn econòmic: costos de fabricació molt alts, entorn fiscal poc favorable, experiència tecnològica, infraestructura digital...

· Transparència del govern: informació, retiment de comptes...

· Emprenedoria: creació d’empreses, capacitat d’innovació...

És un diagnòstic que confirma el que ja sabem de fa anys. Per una banda, hem de millorar en molts dels temes que fan referència a la facilitat per a fer negocis, entorn econòmic, transparència i innovació. Com que són temes molt diagnosticats, només falta que arribi el dia en el qual posem fil a l’agulla. Per altra banda, com que les grans fortaleses (potencial turístic, per exemple) les podem malbaratar si fem una mala gestió, convé que no ens despistem en tot allò que pot fer malbé el nostre patrimoni (natural, turístic, cultural, arquitectònic...).

En definitiva, continua pendent el repte de no posar-ho tan difícil a l’activitat econòmica i al mateix temps cuidar i millorar el patrimoni que hem heretat.