Reindustrialitzem Catalunya

15 de Novembre de 2023
Roger Torrent | VIA Empresa

Copiral és una empresa familiar ubicada a Agramunt. Treballa dins del paradigma de l’economia circular, recollint i valoritzant els subproductes que la indústria alimentària rebutja, per convertir-los en matèries primeres per a pinsos animals. Industries Preciber, per la seva banda, és una empresa que produeix peces de precisió per a indústries com l’electrònica, les telecomunicacions, o l’automoció.

Ambdues, de sectors molt diferents, coincideixen en el fet que tenen previst ampliar la seva capacitat de producció amb la construcció de noves naus i, en conseqüència, generaran nous llocs de treball, incrementaran la seva capacitat productiva i el seu arrelament. Comparteixen  l’objectiu de créixer, i també el de fer més eficients i sostenibles els seus processos de producció.

Vaig poder reunir-me i conèixer els seus responsables aquest dilluns, durant la presentació del balanç de la línia d’ajuts que hem impulsat des del Govern per a noves inversions. Es tracta, de fet, de la major convocatòria d’ajuts industrials de la història de la Generalitat. Prop de 46 milions d’euros per fer que empreses com Copiral o Preciber facin un pas endavant, enfortint així el teixit productiu del conjunt del país. En total, 205 empreses d’arreu de Catalunya amb qui assumim el compromís d’ajudar-les a fer realitat els seus projectes de creixement i d’avenç en la sostenibilitat i la digitalització.

Aquesta reindustrialització verda i digital és una prioritat del Govern de la Generalitat. Perquè el sector necessita adaptar-se a les noves realitats globals per poder tenir futur. I el país necessita de la indústria, ja que estira del conjunt de l’economia, reequilibra el territori i ofereix llocs de treball estables i de qualitat. Per això vam impulsar -amb els agents representatius del món socioeconòmic, local, científic i polític- el Pacte Nacional per la Indústria 2022-2025, presentat el setembre de l’any passat. Un marc estable, consensuat, per desenvolupar les polítiques industrials del Govern amb la missió de reindustrialitzar Catalunya en clau verda, moderna i sostenible. 

I és en aquest context que hem impulsat la línia d’ajuts a noves inversions industrials. Dotada inicialment amb 10 milions d’euros, la recepció extraordinària d’aquesta mesura en el sector, amb una altíssima demanda d’empreses que s’hi volien acollir -i que en complien els requisits-, ens ha dut a fer un esforç pressupostari i arribar fins als 45,7 milions d’euros per poder ajudar tothom.

Aquesta mesura permetrà fer realitat projectes que el teixit industrial català necessita fer, però que sovint, especialment en el cas de les pimes, impliquen inversions que depassen les seves possibilitats, o que suposen un risc massa elevat pel volum de l’empresa. Amb els ajuts del Govern, que han cobert fins a un 20% de la inversió dels projectes, hem ajudat a fer caure aquests obstacles. 

I en contra de la idea que els processos de digitalització destrueixen ocupació, amb aquestes inversions les empreses no només consolidaran els llocs de treball ja existents, sinó que en crearan 1.424 de nous, amb una mitjana d’increment de plantilla del 7,38%. De fet, vam fixar el manteniment dels llocs de treball com a requisit indispensable per optar a aquests ajuts, i vam donar a la creació d’ocupació un pes important en la valoració dels projectes. Perquè entenem que la transformació verda i digital ha de ser també una transformació socialment justa, generadora de noves oportunitats de treball. 

Catalunya serà industrial o no serà. És una màxima que hem assumit des que som al Govern, i que centra tots els nostres esforços. Davant aquells que, durant dècades, han afirmat que la millor política industrial és aquella que no existeix, tenim clar que el futur del país passa per la reindustrialització.

No és un objectiu fàcil: a la ferotge competència existent a escala global cal afegir-hi la incertesa permanent. Primer, amb els trencaments de les cadenes de subministraments derivades de la pandèmia de la Covid; i després, amb l’increment de preus de matèries primeres per la guerra a Ucraïna.

Sabem, a més, de les limitacions que ens suposa no comptar amb les eines d’un estat i, a la vegada, patir el llast d’un dèficit fiscal asfixiant. Però mentre avancem en la resolució dels problemes estructurals no ens podem aturar. Per això hem incrementat en un 190% els recursos destinats a la indústria i la competitivitat des del 2020. Per això hem batut el rècord històric de captació d’inversió estrangera –majoritàriament industrial- l’any 2022. Per això cerquem alternatives de continuïtat industrial quan una empresa ha de tancar. I per això l’ocupació industrial al país no para de créixer. 

Gestionem el present amb eficiència, però també treballem per posar les bases d’un futur millor. I estem convençuts que, de la mà del teixit productiu, construirem un país molt més pròsper per als catalans i les catalanes.