Una startup és una empresa amb un model de negoci innovador i escalable, un fort componenttecnològic, creada amb voluntat de creixement i amb menys de deu anys de vida. A Catalunya ja hi ha actualment 1.900 startups, que donen feina a 19.300 persones i facturen 1.710 milions d’euros, segons un informe d’Acció que hem presentat aquesta setmana. El creixement de l’ecosistema català d’startups ha sigut important i sostingut en els darrers anys: ara n’hi ha un 75% més i facturen un 57% més que el 2016. A més, es constaten dues tendències molt importants: les startups guanyen dimensió tant en nombre de treballadors com en facturació. I per reblar aquesta tendènciapositiva, les startups catalanes han captat 1.479 milions d’euros d’inversió l’any 2021, la xifra més elevada mai registrada.
Vist en perspectiva, doncs, Catalunya s’ha consolidat en la darrera dècada com un dels ecosistemes europeus més importants d’startups. Ho constata la bona posició en diversos rànquings: som el cinquè millor ecosistema de la Unió Europea per crear una startup, el segon hub de la UE preferit pels fundadors o el quart ecosistema de la UE en nombre d’scaleups (startups que han recaptat més d’1MEUR). Som, en resum, un ecosistema dinàmic i en creixement: tenim més startups que mai, creen més llocs de treball que mai i capten més inversió que mai.
Catalunya s’ha consolidat en la darrera dècada com un dels ecosistemes europeus més importants d’startups
Evidentment hi ha camp per millorar, i no ens falta ambició. Està clar, per exemple, que ens cal augmentar el nombre d’inversors, tant internacionals com locals, per poder acompanyar les empreses emergents no només en les primeres etapes sinó també quan guanyen dimensió i necessiten finançament per escalar i globalitzar-se. També cal posar més mecanismes de connexió entre el món de ciència i la recerca catalana amb l’ecosistema d’emprenedors per fer que continuï augmentant la proporció d’startups que tenen una profunda base tecnològica i disruptiva (gairebé la meitat de les startups catalanes ja treballa amb tecnologies deeptech). Així, comptarem amb empreses amb encara més potencial d’impacte, de creació de valor i capacitat per crear llocs de treball qualificats.
En definitiva, el sector d’startups a Catalunya gaudeix de bona salut i lluny de caure en cap cofoisme hem de ser autoexigents perquè sigui encara més profitós i generi més benestar. El futur econòmic de Catalunya necessita aprofitar la capacitat transformadora i innovadora de les startups perquè esperoni el conjunt de l’economia i, conjuntament amb la diversitat econòmica del nostre país de grans empreses, empreses familiars, pimes i autònoms construïm una economia sòlida, sostenible i competitiva.