socio de BGM&A y abogado especializado en start-up

Com planificar una ronda de finançament

19 de Maig de 2014
Carlos Guerrero

Amb l'article d'avui començo una sèrie que tractarà sobre la planificació i execució d'un procés de finançament d'una start-up. Com a introducció fa uns mesos vaig llegir una frase de Lucas Carné, cofundador de Privalia en un reportatge sobre com emprendre un negoci d'èxit.

"Dedicar el mateix temps al desenvolupament del negoci que a aconseguir el finançament, atès que les rondes són llargues i cal planificar-les. A més en èpoques com l'actual cal ser conservador amb la caixa i engegar estratègies pensant que et queden cinc mesos de caixa abans de fer una nova ronda de finançament. És bàsic comptar amb un assessorament legal apropiat per no portar-se sorpreses".

Per planificar una ronda pots emprar diverses estratègies. Una de les més noves és la que s'assembla al mètode "llegeixin start-up" creat per Eric Ries. Els conceptes de mesurar, pivotar, provar, adaptar-se i innovar, es poden aplicar al procés d'aconseguir capital per part d'una start-up. La primera recomanació d'aquest procés de finançament és planificar amb mesos d'antelació la ronda de finançament. Aquesta recomanació em sembla molt encertada, ja que en aquest procés s'ha de tenir en compte els següents aspectes.

Coneix als teus inversors potencials
Estudia el mercat d'inversors que encaixin amb el teu projecte, que per descomptant es tracta d'una start-up invertible. Aconsegueix tota la informació necessària sobre els inversors als quals presentaràs el projecte i valida la informació amb mentors, emprenedors i altres inversors. És molt important començar a formar-te en conceptes del capital de risc.

Prepara i planifica la ronda de finançament
Abans de començar una ronda de finançament és recomanable obtenir feedback del teu projecte (MVP) abans de presentar-ho formalment als inversors. També és aconsellable mantenir contactes amb mentors i fins i tot també amb inversors.

Durant aquesta etapa pots anar modificant i corregint errors i adaptant la presentació en relació al feedback obtingut. Aquest treball previ de validació i adaptació del teu projecte serveix per arribar a l'estat òptim perquè el mercat s'interessi pel teu start-up i es pugui aconseguir el capital. Si realitzes tot aquest treball previ, la ronda tindrà una durada molt més reduïda que si l'obres sense els deures fets.

El mateix ocorre amb l'assessorament jurídic en una ronda de finançament. El treball dels emprenedors comença el dia que constitueixes les societats, es redacta els estatuts socials i se signa el pacte de socis fundacional. Es tracta d'un treball previ de pensament, planificació i execució que determinarà aspectes claus de les primeres rondes de l'start-up.

L'objectiu és no perdre temps en una ronda de finançament, ja que si l'has planificat de manera adequada, el treball prèviament realitzat suposarà l'èxit o fracàs de la teva ronda.