Estem al bell mig d’una crisi sanitària que està amenaçant no només la salut i la vida de gairebé tota la població mundial, sinó que també està afectant tot el que fem, sigui social, cultural o econòmic. Tothom ha entès la gravetat de la situació i s’estan prenent mesures extremes, confinant la població i aturant l’activitat. En mig d’aquesta gravetat toca dibuixar escenaris i prendre decisions, i per poder fer-ho el primer que cal entendre és el tempo del problema i quines seran les seves etapes.
"No és cap bestiesa imaginar que estarem en condicions d’emergència, cada cop més controlada, fins setembre"
Molt probablement aquesta crisi tindrà tres etapes, i estem al bell mig de la primera: l’emergència. El problema ens ha esclatat a la cara i hem de reaccionar. Ningú estava preparat i cal gestionar la situació com es pugui. Toca ser contundent i decidit, no hi ha massa temps per debats ni reflexions sofisticades. Lamentem tot el que hauríem d’haver preparat i previst però ja no hi som a temps. Tothom ajuda i aprenem sobre la marxa. Aquesta situació es perllongarà fins que l’emergència vagi quedant sota control i de manera progressiva es vagi aixecant el confinament per tal d’anar intentant recuperar l’activitat. No és cap bestiesa imaginar que estarem en condicions d’emergència, cada cop més controlada, fins setembre.
Un cop superada l’emergència vindrà la segona etapa: la contenció. Incorporarem les condicions que faci falta complir per poder tornar a l’activitat. Haurem aturat el cop però encara no tindrem cap vacuna que ens permeti erradicar el risc, així que viurem sota l’amenaça d’un rebrot, nou episodi, una nova emergència. En quines condicions podrem tornar a l’activitat?. Caldrà prendre la temperatura dels qui vulguin accedir a un edifici corporatiu?, caldrà deixar dos metres de distància entre taula i taula als restaurants?, ens deixaran provar la roba a les botigues?, caldrà desinfectar les aules dels col·legis cada dia?, el personal d’atenció al públic haurà de certificar que ha fet una formació específica pel tema Covid?... Necessitarem instruccions, protocols i certificacions per poder tornar a posar-nos en marxa, i el resultat serà que les condicions de treball no seran les normals. En alguns casos seran condicions difícils, i en tots els casos seran condicions més cares. I això podria durar fins que tinguem la vacuna o el remei que ens garanteixi que el risc està sota control. Hi ha qui parla de tenir la vacuna en 20 mesos. Si ho assolim serà un èxit increïble de la recerca biomèdica de tot el món a contrarellotge. Però, això vol dir que tot el 2021 l’haurem de defensar sota unes condicions de treball ben complicades i excepcionals. Si volem tenir algun tipus d’activitat aquest setembre o octubre seria desitjable que ja al juliol ens indiquin quines seran les condicions que caldrà complir, per tenir marge de preparar-nos.
"Si volem tenir algun tipus d’activitat aquest setembre o octubre seria desitjable que ja al juliol ens indiquin quines seran les condicions que caldrà complir, per tenir marge de preparar-nos"
Un cop disposem de la desitjada vacuna, o alternativa, entrarem a la tercera fase, que serà un escenari totalment diferent on caldrà buscar quin és el nostre lloc: l’adaptació. El procés serà clarament recessiu, hi haurà tancaments d’activitat, pèrdua de llocs de treball, empobriment, però també és just parlar d’oportunitats doncs hi haurà un munt de coses que s’hauran de repensar. Les propostes turístiques, el món de l’ensenyament, els serveis socio-sanitaris, el petit comerç, la recerca, l’oci... tot plegat constituirà un nou escenari que pot portar a repensar les propostes de valor, modificar els avantatges competitius, merèixer noves idees i provocar nous lideratges. Aquest podria ser l’escenari a partir del 2022, en el qual haurem d’anar pensant i treballant si volem arribar-hi una mica endreçats. Quan ens deien que les coses canvien molt de pressa no podíem imaginar que fos tan radicalment cert.