Desdramatitzant el retorn

La tornada a la feina després de les vacances és un tema recurrent en molts articles, sovint acompanyat de consells per evitar el temut "síndrome postvacacional". Però, què passaria si canviéssim la perspectiva? I si, en lloc de veure aquest retorn com una càrrega, el veiéssim com una oportunitat? Una oportunitat per exercir el nostre lideratge i autolideratge, i per reconèixer la sort que tenim de tenir una feina a la qual tornar, encara que no sempre sigui la feina dels nostres somnis.

És fàcil caure en la queixa quan toca tornar a aixecar-nos d'hora i enfrontar-nos amb les tasques pendents que han quedat al calaix. Aquest pensament pot resultar aclaparador. No obstant això, és important reconèixer que tenir una feina a la qual tornar és un signe de seguretat i estabilitat. Al món actual, on molts lluiten per mantenir o trobar una ocupació, poder tornar a la feina és, en si mateix, un motiu d'agraïment. La clau està a desdramatitzar aquesta tornada i canviar la narrativa interna que sovint ens porta a veure-la com un sacrifici.

"És important reconèixer que tenir una feina a la qual tornar és un signe de seguretat i estabilitat"

En molts dels meus articles sovint parlo de trobar la passió en allò que fem, però per a molts, aquesta passió pot semblar una fantasia llunyana. També parlo i reafirmo que en aquest context, el propòsit esdevé un element clau. Més enllà de la passió, tenir un propòsit clar ens ajuda a donar sentit a la nostra feina, fins i tot quan les tasques quotidianes semblen rutinàries. El propòsit ens guia, ens recorda per què fem el que fem, i ens dona força per superar els reptes diaris. Quan trobem o definim aquest propòsit, no només treballem per complir amb les nostres responsabilitats, sinó que treballem amb la convicció d'estar contribuint a alguna cosa més gran. Quelcom que transcendeix el dia a dia. Aquest sentit de propòsit és el que pot transformar una feina.

Segons Patrick Lencioni en el seu llibre The 6 Types of Working Genius, la passió i el propòsit a la feina no sempre és una qüestió de "trobar" alguna cosa que ens agradi, sinó de comprendre on podem aportar el nostre talent i creativitat. Això és especialment important quan ens enfrontem a la tornada a la feina.

El lideratge no només es practica quan estem al capdavant d'un equip; també es manifesta en com afrontem els reptes personals, com el retorn a la feina després d'un període de descans. Aquesta és una oportunitat per aplicar l'autolideratge, per recordar-nos a nosaltres mateixos els nostres objectius, per reprendre amb energia renovada i per liderar amb l'exemple davant dels nostres companys i col·laboradors.

Més info: La Síndrome de l'Impostor

No tothom té la possibilitat de canviar de feina fàcilment, però això no vol dir que no es pugui fer un canvi intern. Si sents que la teva feina actual no et permet donar el millor de tu mateix, no ho vegis com una condemna. Més aviat, pren-t’ho com una invitació a explorar, a buscar i a preguntar-te: On puc aportar realment? 

Lencioni explica que cadascú de nosaltres té diferents tipus de "talents" o habilitats naturals que ens motiven. A vegades, la passió no es tracta de trobar la feina perfecta, com d'identificar i aplicar aquestes habilitats en el nostre entorn actual o en un nou context. Si no trobes passió en el que fas, Lencioni suggereix que et preguntis si estàs utilitzant els teus talents al màxim.

Un lideratge eficaç es fonamenta en la capacitat de mantenir la motivació tant pròpia com dels altres. En aquest sentit, la gratitud pot ser un poderós motor. Reconèixer la sort que tenim de tenir un lloc on desenvolupar les nostres habilitats, on créixer professionalment i on contribuir a un projecte més gran, pot canviar completament la nostra actitud davant la tornada. Quan ens enfoquem en la gratitud, la motivació arriba de forma natural.

"Un lideratge eficaç es fonamenta en la capacitat de mantenir la motivació tant pròpia com dels altres"

És probable que la teva feina no canviï gaire, però pots buscar oportunitats dins i fora del teu entorn laboral per aplicar els teus talents. Potser pots contribuir a la millora de processos, o oferir el teu temps i habilitats en projectes de voluntariat, al teu barri o a l’escola dels nens, per exemple. La qüestió és trobar un lloc on aportar, on sentir que la teva existència té un impacte positiu, per petit que sigui.

Tornar a la feina després de les vacances no hauria de ser vist com un malson, sinó com una nova oportunitat per exercir el nostre lideratge i per créixer tant en l'àmbit personal com professional. És un moment per recordar que som afortunats de poder continuar fent el que fem, i de fer-ho amb una mentalitat renovada i un esperit de gratitud. Al cap i a la fi, la tornada no és un final, sinó un nou començament, una oportunitat per desdramatitzar, liderar-nos a nosaltres mateixos i aportar valor al nostre entorn.

Més informació
El poder de les històries
El desafiament de la successió en l’empresa familiar
Seguretat psicològica a les empreses: la clau de l’èxit
Avui et destaquem
El més llegit