La gran indústria tecnològica està tancant el cercle al voltant de la pròxima presa: el sector de salut. Si hi ha un sector intensiu en dades, sustentat en coneixement, amb necessitats de personalització i d'eficiència, aquest és el sector de la salut. I si hi ha algú que pot oferir aquestes capacitats són els grans depredadors digitals, les Big Tech, el sistema GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft). Cada dia es donen clars moviments tàctics en la direcció de fer-se amb el control del sector.
Fa un any, Amazon va comprar la cadena farmacèutica PillPack. Amazon vol combinar la seva plataforma multi producte de venda online amb la distribució de medicaments a domicili. Amb una població cada cop més envellida, la compra de medicaments per Amazon té tot el sentit. En paral·lel, Amazon, Microsoft i Google estan preparant sistemes de recepta automàtica: les converses amb el metge seran registrades i convertides en receptes digitals o en notes que acompanyaran la documentació clínica. Fa poc es va inaugurar un servei de comanda de medicaments per veu, a través d'Alexa, en partnership amb Giant Eagle Pharmacy. Aviat, Alexa serà el nostre interlocutor mèdic.
Amazon, una empresa amb una increïble capacitat d'exploració i escalat de nous negocis (potser la més ambiciosa de les cinc Big Tech, i la de trajectòria més sòlida) ja fa temps que testeja l'atractiu del negoci de la salut amb Amazon Care, un servei experimental pels seus empleats en la zona de Seattle, que s'ofereix en col.laboració amb entitats financeres com JP Morgan i Berkshire Hathaway. Inclou serveis sanitaris presencials i en línia, amb xats i vídeos remots, visites de seguiment i distribució a domicili dels medicaments.
" Ja no caldrà fer anàlisis físiques per saber què ens passa, ho sabrem gràcies a algoritmes i correlacions matemàtiques"
L'assalt al sector de salut es dóna per múltiples flancs. A la fi, la combinació d'informació genètica (aviat, tots tindrem el nostre codi genètic descodificat i penjat en el servidor d'alguna gran empresa tecnològica), els nostres hàbits personals (on vivim, per on ens movem, que comprem per internet, que paguem amb targeta, quin aire hem respirat, quantes hores hem treballat, quantes hores hem passat al gimnàs ...), i informació de les nostres constants vitals (pressió arterial, ritme cardíac, pes, temperatura corporal) es posaran en una coctelera digital amb bilions de dades d'altres individus, i s'extrauran patrons predictius. Ja no caldrà fer anàlisis físiques per saber què ens passa, ho sabrem gràcies a algoritmes i correlacions matemàtiques que ens compararan amb grans sèries de pacients per anticipar-nos el que ens pot esdevenir. Ningú com Google, Amazon o Microsoft per processar aquestes dades i generar un nou paradigma de pràctica mèdica i de medecina predictiva.
Ja fa temps que a la Xina s'han desplegat l'equivalent a centres d'atenció primària totalment robotitzats, sense personal mèdic. Cabines distribuïdes pels carrers on un sistema d'intel·ligència artificial t'atén com ho faria un metge: et demana què et passa, et fa un reconeixement físic amb càmeres de visió artificial, t'ausculta, et mira la pressió... i et diagnostica. Al Regne Unit, Amazon s'ha associat al Sistema Nacional de Salut per fer consultes senzilles a través del dispositiu. El moment és idoni: els sistemes sanitaris necessiten centrifugar activitats dels hospitals per la crisi de les finances públiques.
Està molt més a prop del que ens sembla que Alexa comenci a donar serveis de salut. Potser molt aviat ens subscriurem a una app que s'ocuparà íntegrament del nostre benestar físic: ens recomanarà la dieta (o comprarà, directament, allò que és més saludable per nosaltres), ens avisarà d'hàbits incorrectes, ens diagnosticarà què ens passa quan no ens trobem bé, gestionarà les nostres assegurances, ens alertarà que avui no toca cafè perquè tenim la pressió alta. I ens avisarà que anem a l'hospital 48 hores abans del primer símptoma d'atac de cor, perquè estadísticament, el 90% de persones amb les nostres característiques genètiques, pes, edat i hàbits vitals, han patit una aturada cardíaca pocs dies després de Nadal. Big needs, big tech, big business.