I tant que hi ha dones!

05 de Maig de 2021
Maria Mora | VIA Empresa

Fa més de mig any que el Consolat general dels Estats Units a Barcelona va proposar a Foment del Treball impulsar conjuntament l’edició catalana de l’Academy for Women Entrepreneurs. Aquest programa beca a 30 dones emprenedores amb un curs de formació per part de l’escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, un conjunt de masterclasses presencials a la nostra seu i sessions inspiradores amb persones de reconegut prestigi de l’ecosistema innovador de Barcelona. Però un dels grans intangibles és la possibilitat de formar part de la gran xarxa global AWE amb connexions a tot el món. Un trampolí per aquests projectes com ja es citava a l’article de la Marta Escobar del passat mes de març.

El divendres 23 d’abril va finalitzar el procés de recepció de candidatures. Un dia intens que finalitzava a les 23.30 quan rebíem l’últim dels projectes susceptibles d’entrar a l’Acadèmia. El resultat, 74 grans professionals que opten a fer xarxa amb nosaltres.

La setmana passada el jurat va tenir la difícil tasca de seleccionar les 30 dones que entraran al programa. Us puc ben dir en primera persona que no era una tasca fàcil; ciència, tecnologia i molt de talent són tres aspectes que es repeteixen en els projectes de la Judith, la Laia, la Julia, la Diana, la Marta, la Meritxell i el de tantes altres, la Maria inclosa, que tot i que acaba de ser mare, va complementar la informació que li faltava in extremis perquè també volia ser-hi. Els ODS són els eixos principals que connecten tot el portfoli de propostes. Totes les candidates són professionals amb ganes, amb passió, que és l’ingredient principal per fer les coses amb sentit. Se’ns gira feina.

Les ganes i la passió són l’ingredient principal per fer les coses amb sentit

Costa molt competir amb aquests programes. Cada dia hi ha milers de convocatòries interessants per molts projectes que comencen a veure la llum. Per tant, deixeu-me dir que rebre 74 candidatures és un èxit. Però no només ho és pel volum sinó també per la qualitat que transmeten cada una de les presentacions i vídeos que han sol·licitat participar a l’Academy for Women Entrepreneurs. És un orgull poder presumir de projectes made in Catalonia centrats en la investigació i la prevenció del càncer de mama, de pell o de còlon, caramels que substitueixen analítiques, projectes per tractar malalties respiratòries, per la interpretació genètica  o iniciatives que acompanyen els infants amb autisme. També negocis que impulsen el reskilling i l’upskilling, plataformes que connecten professionals, empreses que promouen l’alimentació saludable o la sostenibilitat. Fins i tot hi podem trobar tecnologia de la NASA en alguna de les candidatures. I com a dona, és immensament satisfactori descobrir tot aquest talent a casa nostra.

Les propostes presentades van molt en línia amb l’informe presentat per Acció aquesta setmana; una Barcelona ocupant els primers ranquings a l’escena global amb un ecosistema d’startups en creixement i molt consolidat, projectes empresarials amb capacitat d’atraure inversió i on un 20% de fundadors/treballadors són d’origen estranger. Les xifres també coincideixen amb les dades vinculades al sistema català del coneixement, concretament les spin offs vinculades al sector Health – s’han presentat iniciatives que tenen el seu origen en centres com el CRG (Centre de regulació genòmica), CNAG (centre nacional d'anàlisi genòmica), l’IRB (Institut d’investigació biomèdica) o el suport de la UPF Ventures (iniciativa de la Universitat Pompeu Fabra). El llistó d’iniciatives presentades ens planteja un horitzó molt optimista per a la recerca i la innovació. Constatem que a Catalunya tenim projectes molt joves dels que sentirem a parlar els propers mesos. Un honor poder seguir el guió d’aquesta trama que de ben segur acabarà amb màxima audiència.

Sovint costa visibilitzar el paper de la dona empresària, emprenedora, líder de grans projectes però puc afirmar que hi són i són brillants. Demà 6 de maig farem públic el nom de les seleccionades via el canal de Youtube de Foment del Treball i començarà el full de ruta per ajudar a aquests projectes a escalar; a créixer, a ser globals i fer xarxa. La primera connexió serà amb el conjunt de mentores, facilitadores i grans experts que les acompanyaran els propers mesos. Hi sumem també grans companys de viatge que col·laboren amb el programa com són EPSON, DWF-RCD i Wayra. El cocktail perfecte perquè les expectatives siguin extraordinàries. 

Això va d’emprendre i aprendre, de joves i no tant joves, de ciència i tecnologia, de conèixer i compartir, de sumar i multiplicar. Volíem que elles fessin història i ens hem adonat que ja estaven escrivint les primeres pàgines. Enhorabona!