Emprenedors i empresaris

01 de Desembre de 2017
Jordi Tarragona

Avui en dia es parla molt d'emprenedors i de startups, i es fa cobrint-los d'elogis, presentant-los com a creadors de riquesa, progrés i modernitat. Tots aquests elogis són merescuts. Per un altre costat massa vegades es presenta als empresaris com a explotadors sense escrúpols només preocupats per acumular riqueses. Això és totalment fals i injust. La percepció que la societat en general té dels empresaris és fruit, entre altres coses, dels contes de Charles Dickens com Oliver Twist i el Conte de Nadal, que posen a l'imaginari infantil a Míster Scrooge com a prototip d'empresari.

Emprenedor i empresari són el mateix, de forma similar a l'eruga i la papallona; són el mateix ser en distinta fase evolutiva. L'empresari ha de mantenir l'esperit d'emprenedoria inicial si vol garantir al màxim la capacitat de regeneració estratègica que en algun moment del futur farà falta tindre per poder assegurar la continuïtat de l'empresa. Podríem també dir que emprenedor és un canvi de naming per reposicionar amb èxit la imatge de l'empresari que s'ha vist molt perjudicada per les dures mesures que s'han portat a terme durant la crisi i que han sigut aprofitades per alguns populistes per treure de l'armari vells prejudicis.

"Emprenedor i empresari són el mateix, de forma similar a l'eruga i la papallona" 

En un recent i interessant estudi del Circulo de Empresarios s'analitza la imatge dels empresaris als llibres de text. Sembla que s'ha millorat molt respecte fa poc més d'una dècada, però queda molt per fer, ja que encara hi ha un fort substrat de prejudicis ideològics en contra de l'economia de mercat. A títol d'exemple reprodueixo aquest: "Els plantejaments teòrics del comunisme són inqüestionables des del punt de vista humà", "si el genial economista (Adam Smith) visqués avui, diria que la mà invisible treballa per a les multinacionals" per obrir els mercats dels països subdesenvolupats als productes dels països rics; "als països més desenvolupats es genera un creixement acumulatiu de la riquesa en detriment d'altres països", com si una cosa tingués a veure amb l'altra; "la globalització tendeix a internacionalitzar la manca d'equitat pròpia del sistema de mercat"; "les empreses segueixen augmentant els seus beneficis, alhora que creixen les desigualtats entre països rics i pobres".

"En l'economia de mercat hi ha "inestabilitat cíclica, escassetat de béns no rendibles, deteriorament del medi ambient, abusos de les empreses i distribució desigual de la renda", encara que, a canvi, les famílies i les empreses poden produir i consumir "segons les seves preferències i disponibilitats". Per contra, en una economia de planificació centralitzada "les necessitats bàsiques estan satisfetes en matèria d'educació, sanitat i ocupació".

L'economia de mercat i l'empresa són la font de riquesa que permet mantenir i millorar l'Estat del Benestar. I cal prestigiar-la a ella i a l'empresari. En aquest sentit, és d'elogi l'activitat "ESCOLA - EMPRESA" duta a terme per Femcat, en la qual empresaris ens acostem a les escoles per explicar que és una empresa, i què significa ser empresari. Cal potenciar aquesta iniciativa i replicar-la a altres àmbits com el dels polítics, per tal que aquest s'apropin més al món real, i que valorin i donin suport tant als emprenedors com als empresaris.