Fa pocs dies he assistit a la inauguració del curs acadèmic 2021-2022 de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona. La lliçó inaugural, a càrrec de Pau Guarro, director general de Between, va versar sobre Enginyers i enginyeres: talent al servei de la societat. A l’acte es va fer el lliurament de premis extraordinaris i mencions, i el reconeixement al professorat i personal de servei de l’escola, amb motiu de la seva jubilació. Quant talent i quantes il·lusions juntes.
En les meves paraules de salutació, els vaig voler adreçar una reflexió sobre el propòsit d’Enginyers Industrials de Catalunya, que no és cap altre que no defugir la responsabilitat que té la tecnologia en la nostra societat per fer avançar el progrés del món i de les persones. Davant de tant de talent que tenia davant meu, aquest talent emergent, vaig pensar que la seva gestió representa un dels principals reptes de la nova etapa que estem encetant. Com podrem conservar-lo? Com el podrem atraure? O, encara més important, com podrem ajudar a crear-ne més, a fer-lo créixer?
Les noves fornades d’enginyeres i enginyers són els que han de fer possible la nova indústria, motor del nou progrés. Perquè l’evolució tecnològica torna a tenir avui el màxim protagonisme en la recuperació econòmica i en la transformació de la societat, com van ser decisius en el seu moment la introducció del vapor, l’electricitat o les tecnologies de la informació, per citar-ne algunes. Sabem que darrere del creixent benestar sempre hi ha hagut l’enginyeria, i sempre hi serà.
Necessitem que les dones enginyeres tinguin el màxim protagonisme a les nostres empreses, entitats i entre el nostre col·lectiu professional
“Liderem l’evolució tecnològica per al progrés del món i les persones”. És el nostre propòsit, que vam proclamar en la darrera edició de la nostra Diada de l’Enginyeria, on vam donar molt protagonisme a la E que encapçala la paraula enginyeria. E d’enginy, el que hem d’exprimir; i E d’exemple, el que hem de ser per al conjunt de la societat. Una lletra E que també ens recorda que, en aquesta nova era, han de brillar equips, expertesa, experiència, eficiència i, lògicament, hem de perseguir sempre l’excel·lència.
Però hi ha una E igualment important per allò que representa, significa i comporta. És l’E d’equitat. Sempre l’hem portat a dins i és de justícia fer-la aflorar. Necessitem que les dones enginyeres tinguin el màxim protagonisme a les nostres empreses, entitats i entre el nostre col·lectiu professional. La nostra professió no serà complerta si no l’enriquim amb una part significativa del talent femení que ens falta.
Però tampoc no ens podem oblidar de l’equitat generacional. El futur són els joves. La next generation no vindrà tan marcada -que també- pel bon ús dels fons econòmics que, amb urgència i sota aquest mateix nom, han de dedicar-se a una veritable transformació estructural de la nostra economia, com de la valentia d’institucions com les nostres, que sapiguem fer dels nostres joves professionals una part activa del present i del futur. Per fer front a aquests reptes, hem posat en marxa la Càtedra EIC-UPC Enginyeria i Empresa.
Hem de connectar el món universitari amb les escoles d'enginyeria per fer-les encara més partícips de la nostra institució, permeabilitzant les barreres entre l'acadèmia i la professió
Aquesta càtedra universitària és la peça que ens ajudarà a tancar el cercle del talent, per connectar -encara més estretament- amb el món universitari, amb les escoles d’enginyeria de tot Catalunya, per fer-les encara més partícips de la nostra institució, permeabilitzant les barreres entre l'acadèmia i la professió.
La nova Càtedra EIC-UPC Enginyeria i Empresa té com a compromís l’ocupabilitat dels futurs enginyers i enginyeres i la seva incorporació al món professional, des del coneixement de la pràctica professional i la mentorització dels joves estudiants d’enginyeria.
Perquè ahir, avui i sempre, aquest és el nostre propòsit, el nostre compromís de present i futur. I en fer-lo realitat hi hem posat, hi posem i hi posarem tots els nostres esforços, tota la nostra energia i tota la nostra determinació.