Què està passant? 3 llibres i 1 pòdcast

Tres llibres i un pòdcast per aquest estiu. Per aquest ordre.

Història dels grecs, d'Indro Montanelli, Joan Casas (traductor)

Portada del llibre Història dels grecs
Portada del llibre 'Història dels grecs', d'Indro Montanelli

A la contracoberta de l’edició de Destino hi diu: 

“Els grecs d'Indro Montanelli són els nostres contemporanis. L'obra conté una història que no està feta de monuments ni estàtues, sinó d'homes i dones que tenen les mateixes passions que nosaltres. És una narració senzilla, un relat amè que no pretén dir res de nou ni donar cap interpretació original a allò que ja se sap. L'ambició d'aquest llibre, i de la ingent obra de divulgació de Montanelli, no és altra que la d'aproximar sense fatiga, i sobretot sense avorriment, els lectors als grecs antics.”

En paraules del mateix Montanelli:

“En aquest llibre els poetes i els filòsofs compten més que els legisladors i els caps militars: el solc deixat per Sòcrates i Sòfocles em sembla més profund que el que van deixar Temístocles i Epaminondes.”

Vaig llegir aquesta contracoberta i no va caldre res més per a convèncer-me que havia trigat massa temps a llegir-lo. Amb una exposició brillant i alhora accessible a tothom, Montanelli explica la història dels grecs i del seu món que és el nostre. Una història fascinant i rellevant per als nostres temps que demostra que els grecs i nosaltres, malgrat la distància temporal, són els contemporanis nostres en molts aspectes. Una brillant aproximació a la història i cultura gregues que explica molt bé d’on venim, on som i per què. Entra a l’examen de setembre.

"Una història fascinant i rellevant per als nostres temps que demostra que els grecs, malgrat la distància temporal, són els contemporanis nostres en molts aspectes"

A Brief History of Artificial Intelligence: What It Is, Where We Are, and Where We Are Going, de Michael Wooldridge

A Brief History of Artificial Intelligence: What It Is, Where We Are, and Where We Are Going, de Michael Wooldridge
Portada del llibre 'A Brief History of Artificial Intelligence: What It Is, Where We Are, and Where We Are Going', de Michael Wooldridge

Llibre imprescindible per entendre on som i d’on venim pel que fa a la IA. Una visió completa de l'evolució des dels seus inicis, les fites clau i els avenços que han fet que tinguem la tecnologia digital més avançada al palmell de la mà. Explicada des de dins, per un professor de computació d’Oxford.

"Lectura essencial per a entendre el passat, el present i el futur de la IA"

El llibre també examina críticament l'estat actual de la IA, abordant tant els seus avenços com els reptes ètics que planteja. Mitjançant una anàlisi reflexiva, l'autor explora les implicacions socials de la IA, com ara els problemes de privadesa, el biaix en els algorismes i el futur del treball. Al final del llibre, Wooldridge mira cap al futur de la IA; les seves trajectòries potencials i les maneres en què la IA podria continuar evolucionant. En general, Una breu història de la intel·ligència artificial serveix com a lectura essencial per a entendre el passat, el present i el futur de la IA. Entra a l’examen per aquest estiu.

The Palestine Laboratory: How Israel Exports the Technology of Occupation Around the World, d'Antony Loewenstein

The Palestine Laboratory
Portada del llibre 'The Palestine Laboratory: How Israel Exports the Technology of Occupation Around the World', d'Antony Loewensteiny

Durant més de 50 anys, l'ocupació de Cisjordània i Gaza ha donat a l'estat israelià una experiència sense precedents en el control de la població “enemiga” palestina. Utilitzant els territoris palestins ocupats com a camp de proves, l’estat israelià ha perfeccionat l'arquitectura de control i la seva tecnologia de vigilància que ha exportat a tot el món. Els que hem patit l’espionatge de Pegasus sabem de què parlem.

Escrit pel periodista australià d’origen jueu Antony Loewenstein, The Palestine Laboratory: How Israel Exports the Technology of Occupation Around the World és una obra contundent que examina com les tecnologies desenvolupades per a la vigilància i el control dels palestins han estat explotades per Israel per a la seva política internacional. 

Loewenstein argumenta que les tècniques de control i els aparells de seguretat utilitzats als territoris ocupats s'han convertit en productes de gran demanda per governs d’arreu del món, interessats a implantar sistemes similars de control sobre les seves pròpies poblacions. Aquest llibre ofereix una anàlisi detallada de com aquestes tecnologies es converteixen finalment en eines per a la repressió global.

"Les tècniques de control i els aparells de seguretat utilitzats als territoris ocupats s'han convertit en productes de gran demanda per governs d’arreu del món"

The Palestine Laboratory és una crida d'atenció sobre com les pràctiques de control i repressió poden ser normalitzades i globalitzades, oferint una visió crítica i necessària sobre el paper d'Israel en aquest fenomen.

The Daily

The Daily del New York Times és un pòdcast de referència, un dels més populars i influents en l'àmbit del periodisme digital. Conduït per Michael Barbaro, aquest pòdcast proposa una immersió en les notícies més importants del dia, amb reportatges d’investigació i entrevistes amb experts i corresponsals del Times. Cada episodi, d’uns 20 minuts, aporta informació completa i matisada dels temes més rellevants, des de política i economia fins a cultura i ciència. La qualitat de la producció i la narració captivadora —única en el panorama de pòdcasts— fan de The Daily una font d'informació imprescindible per a aquells que volen estar informats de manera ràpida i efectiva. Els separadors, les sintonies i en general tots els efectes d’àudio del pòdcast es componen especialment tenint en compte els temes de l’edició en qüestió.

The Daily s'ha convertit en un referent pel seu compromís amb l'excel·lència periodística i la seva capacitat per connectar amb un públic global. Ideal per seguir aquests dies entretinguts de geotecnopolítica global.

Avui et destaquem
El més llegit