Demà es posa en marxa el Festival Cruïlla al Parc del Fòrum. Del dijous 8 al dissabte 10 atendrà 25.000 persones cada dia. Sí, ara, en plena pandèmia. 25.000 persones cada dia. I lluny de ser una irresponsabilitat, trobo que és la demostració palpable de què passa quan s’incopora la ciència i la tecnologia als processos i s’aplica allò del mètode científic i les dades en la presa de decisions.
Cruïlla és un festival que ja té per costum incorporar tecnologia i innovar en processos. Va ser el primer festival a tot l’Estat espanyol en posar en marxa l’ara habitual sistema d’imprimir-se un mateix l’entrada a casa, també va ser el primer en el·liminar l’ús del diner en efectiu i que tot es pagués amb una polsera electrònica que fa de moneder. El primer festival on es va fer una experiència immersiva en 5G, amb concerts memorables com el de Black Eyed Pies. El primer festival zero plàstic. El primer festival amb un sistema de gestió de dades de públics en temps real, amb una especial dèria per la privacitat i els drets de les persones amb les seves dades, i un llarg etcètera que demostra una ferma voluntat d’explorar i mirar endavant.
L’any passat la pandèmia va irrompre i va obligar a aturar tota l’activitat, la de tothom i també la dels festivals i la indústria de la música en directe. Les normes no eren clares, però varen ser tan dràstiques com la gravetat de l’assumpte exigia. Limitacions d’aforament, res de gent ballant, mascareta sempre posada i per tant res de consumicions, controls de temperatura, distància física... i en aquell context extrem Cruïlla va iniciar converses serioses amb ISGlobal, Barcelona Supercomputing Center, Hospital Germans Trias, Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i un llarg etcètera per definir els paràmetres necessaris per fer assajos científics que permetessin avaluar totes aquestes mesures preventives. D’aquí varen sortir les proves al Palau Sant Jordi amb aquell concert de Love of Lesbian, que varen demostrar dues coses. La primera: si les coses es fan bé la cultura és segura. La segona: fer les coses bé és molt exigent.
Demà arranca el Cruïlla i tothom s’hi juga molt. La salut pública, el sector cultural i l’activitat econòmica del país. Ha de sortir bé. Per sort es tracta del Cruïlla
Demà arranca el Cruïlla i tothom s’hi juga molt. La salut pública, el sector cultural i l’activitat econòmica del país. Ha de sortir bé. Per sort es tracta del Cruïlla. Seriosos i rigorosos. Més de 350 professionals mèdics en un sistema de cribatge organitzat per atendre més de 4.500 persones cada hora. Centenars de persones vigilant que ningú es tregui la mascareta, mascareta de nivell FP2 subministrada pel propi festival a tothom. Controls de temperatura i test d’antígens a tothom. Tothom. Sigui públic o convidat, artista o tècnic de l’organització. Polseres personalitzades que garanteixen que el resultat del test d’antígens correspon inequívocament a la persona concreta, que a més s’haurà d’identificar amb el DNI o similar. Sense cap mena de dubte, el Cruilla serà aquest cap de setmana un dels espais sanitaris més segurs del país. Clarament, més que anar a la platja o de botigues.
Aquest Cruïlla forma part d’una sèrie de proves pilot que han anat demostrant les hipòtesis inicials, liderades per l’equip de científics de la Fundació de Lluita contra la Sida i les malalties infeccioses de Can Ruti, liderat per el Dr. Bonaventura Clotet, i amb els doctors Josep Maria Llibre i Boris Rebollo com a investigadors principals. Al Desembre va haver-hi una prova a la Sala Apolo amb 1.000 persones i uns resultats publicats a la prestigiosa revista mèdica The Lancet. Al març una altra prova amb Love of Lesbian al Sant Jordi i 5.000 espectadors. El Cruïlla és el tercer pas en aquesta cadena de proves pilot liderades per un equip científic i sanitari.
Al Cruïlla estan aturant la pandèmia amb la música. Faran un cribatge a 25.000 persones, que és el que necessitem, i ens demostraran un cop més que la única manera d’afrontar els reptes és amb un treball continuat i rigorós, basat en ciència, tecnologia, dades i un conjunt d’assajos previs. Col·laborant amb els que en saben i fent les coses seriosament.
Ens veiem aquest cap de setmana al Cruilla. Aneu-hi si voleu conèixer com es fan les coses, i recordeu que ve de lluny. Amb la salut no s’improvisa, i amb el futur de la cultura tampoc.