Directora general de la Fundación de Estudios Bursátiles y Financieros

Forinvest 2020: l'any de les megatendències

03 de Març de 2020
Act. 03 de Març de 2020
Isabel gimenez

Aquest dilluns ha començat Forinvest, certamen consolidat com la major fira d'inversió i fòrum de trobada obligada per a professionals i inversors. En la Nit de les Finances hem comtpat amb la conferència de Ignacio Sánchez Galán, president d'Iberdrola, empresa de referència en el Ibex35. I aquest dimarts en el Fòrum de Finances Personals de Rankia hi ha una taula redona sobre Megatendències d'inversió, com detectar-les i obtindre rendibilitat.

 

En tota societat hi ha idees o corrents efímers que es posen de moda de manera temporal: tecnologia, moda o esport. Algunes modes presenten una força singular, i es consoliden en el llarg termini, sempre que complisquen amb una sèrie de criteris: duració prolongada d'almenys 15 anys, afectar a totes les escales socials, i generar un canvi de gran abast en la vida humana, del qual resulte impossible escapar-se, ni tornar arrere. 

 

Quan això succeeix, es parla de Megatendències, terme encunyat per John Naisbitt en 1982. En l'entorn VUCA, amb incertesa latent per l'evolució del coronavirus, i tipus d'interés baixos, les “megatendències” desperten un interés creixent sent, almenys, les següents:

a) Envelliment població: L'esperança de vida cada vegada és major, però al mateix temps naixen menys persones a escala global, xifres que pràcticament des de la generació del baby boom no han fet més que descendir. Això suposa un envelliment continuat de la piràmide poblacional. 

b) Intel·ligència artificial: El nou mil·lenni ha suposat, amb grans inversions, el desenvolupament de la intel·ligència artificial amb assistents personals del mòbil, semàfors intel·ligents, o cotxes sense conductor. 

c) Medi ambient i calfament global: La preocupació generalitzada pel consum de recursos escassos del planeta i l'augment dels nivells globals de contaminació en ciutats i les possibles solucions ecoeficients són algunes temàtiques rellevants també amb impacte global.

d) Sostenibilitat: Hem de ser capaços de satisfer les necessitats actuals sense posar en perill la capacitat de les generacions futures per a cobrir les seues. En el món de la nutrició, fins a un 30% de tots els aliments que acaben en el fem, generant una pèrdua de més de 750.000 milions de dòlars, més que el PIB de Suïssa.

e) Economia de xarxes: La creixent connectivitat dels processos empresarials i l'activitat econòmica permeten la transferència directa de coneixements i productes del proveïdor al receptor. Per exemple, en l'àmbit de la digitalització, l'activitat econòmica és cada vegada més online. El comerç electrònic, el cloud computing, les xarxes socials i els dispositius mòbils han transformat els models de negoci.

f) Societat del coneixement: En l'era de la informació les dades són el petroli del s. XXI i els consumidors demanden béns i serveis personalitzats.

g) Desmaterialització: Els consumidors presten cada vegada més atenció a les qualitats intangibles dels productes o serveis, atractiu ètic o estètic, més que als seus atributs materials. En el món de les marques de gamma alta s'ha produït una evolució de les marques tradicionals a “noves marques ecofriendly” i “experiències úniques”, impulsades per la creativitat i la customització.

La detecció de megatendències en la seua fase primerenca permet identificar empreses que creixeran per damunt de la mitjana, i evitar el cicle econòmic. La inversió temàtica cobra protagonisme, sobretot a través de fons d'inversió, i la gestió activa reporta guanys diferencials, diversificant el risc. El progrés tecnològic ha canviat la nostra manera de comunicar-nos, consumir, però també d'invertir.

"El progrés tecnològic ha canviat la nostra manera de comunicar-nos, consumir, però també d'invertir"

A partir de la interacció entre diverses megatendències es dissenya la inversió temàtica. Per exemple, en la interacció del creixement econòmic, sostenibilitat, desenvolupament demogràfic, i canvi climàtic, sorgeix la inversió temàtica en Aigua. El Fons Pictet Aigua, creat l'any 2009 ha oferit rendibilitat estable.

Altres exemples que escoltarem en Forinvest són el Fons BNP Paribas Disruptive Technology és una inversió refugie des de la seua creació, evitant el cicle, i reduint volatilitat. I el Fons Ibercaja Megatrends inverteix en empreses que incloguen alguna megatendència en el seu model de negoci, reunint els diferencials de totes elles. 

Les megatendències suposen horitzons de rendibilitat diferencial que es consolida en el llarg termini, però convé recordar que la inversió en renda variable implica major risc, per la qual cosa és necessari comptar amb assessorament professional.