• Opinió
  • El què no s’explica del treball saludable

El què no s’explica del treball saludable

18 de Desembre de 2018
Francesc Quer

Segurament en algun moment t’hauràs plantejat si la feina que fas t’omple, veritat?, o almenys, si el treball et dóna resposta a les teves necessitats potser més materials. Del que no se’n parla tant és de la qualitat del treball que es du a terme. Encara que a les persones els ompli la seva feina, la pressió que poden estar sotmeses farà que el seu treball no sigui del tot saludable.

Segons l’OMS la salut no és només l’absència de malaltia, sinó un estat positiu de complet estat físic, mental i social. Per tant, un entorn de treball saludable és aquell en què no tan sols hi hagi l’absència de malaltia sinó també un entorn d’abundància que promogui la salut. Segurament a les organitzacions els convindria anar més enllà de prendre nota de les absències físiques i mentals dels seus treballadors i començar a promoure la salut de manera més activa. Afortunadament comença a haver-hi organitzacions que sensibilitzades pels avantatges que comporta disposen d’àrees i recursos pel Benestar personal, per encara són poques.

"A les organitzacions els convindria anar més enllà de prendre nota de les absències físiques i mentals i començar a promoure la salut activament"

L’organització saludable és aquella que  posa la seva prioritat en el benestar de les persones que en formen part, avaluant els riscos de manera continuada, oferint-los informació i pràctiques que fomentin la seva educació en la salut.

Malauradament a les organitzacions cada dia hi ha més estrès, propiciada per les pressions pròpies de la feina, manca de recursos i de suport de les persones que els importen.

I és que l’estrès és el segon problema de salut relacionat amb la feina. Segons dades d’EUROSTAT, el 28% dels treballadors a Europa estan exposats a riscos psicosocials provocats per l’estrès.

Les seves conseqüències no són gens alentidores. Un treballador estressat sol estar més malalt, estar poc motivat, ser menys productiu, i tenir menys seguretat laboral. A més l’empresa on treballa sol tenir menys perspectives d’èxit al seu mercat competitiu. Per tant l’estrès laboral no tan sols és perjudicial per a la salut de les persones, sinó també ho és pel rendiment de l’empresa.

Potser aviat arribarà el moment on les empreses, en les seves planificacions anuals, fixin també plans de treball saludable a més dels objectius econòmics i financers. Hi guanyaríem tots, n’estic convençut.