• Opinió
  • El futur del (tele)treball: el cas d’Airbnb

El futur del (tele)treball: el cas d’Airbnb

14 d'Agost de 2023
esteve almirall

Com moltes empreses, Airbnb va tancar les seves oficines durant els dos anys de confinament. Però quan la tempesta va passar, en comptes de reprendre l'antiga normalitat, Airbnb va decidir escriure un nou capítol. El 28 d'abril de 2022, Brian Chesky, cofundador d'Airbnb, va enviar un correu electrònic als seus empleats, anunciant una nova forma de treballar. Aquesta declaració va definir la postura d'Airbnb respecte al futur del treball.

En aquest email Brian Chesky declarava que els dos anys de pandèmia havien estat els més productius que Airbnb havia tingut mai i que a l’igual que fa dues dècades Silicon Valley va canviar la forma de treballar amb oficines obertes, jocs, espais, excel·lent menjar i una forma informal de vestir que no es trobaven enlloc més, ara tocava tornar a canviar la forma de treballar. Argumentava que ja que la resta del món va copiar totes aquestes innovacions, també ho farien amb les que Airbnb es proposava iniciar. Es tractava de:

  1. Pots treballar des de casa o des de l’oficina, tu esculls.
  2. Pots viure a qualsevol lloc del país i tindràs el mateix sou.
  3. Pots viatjar, viure i treballar fins a 90 dies a 170 països.
  4. Tindràs trobades presencials de fins a 1 setmana (total) per quadrimestre.
  5. Estarem coordinats amb un únic calendari i roadmap.

Ja ha passat més d’un any de tots aquests canvis. Quina ha estat l’experiència i com es plantegen el futur?

El primer que ha passat diuen, és que han tingut l’oportunitat de contractar professionals de gran talent, que en condicions normals hagueren estat fora del seu abast. És a dir això els hi ha aportat valor pel que fa al talent, han tingut menys rotació i han pogut generar més feina que abans (350 upgrades en els darrers dos anys).

Airbnb ha evolucionat cap a una estructura funcional que ha permès reduir el nombre de nivells organitzatius i el nombre d’empleats en un 25%

Però aquesta nova política també ha canviat l’organització internament. Han transformat la seva estructura basada en divisions com homes, luxe, transport, magazine. Un tipus d’organització que inevitablement porta a una feina dividida en compartiments estancs amb tots els problemes de coordinació, encreuament de dades,... que això comporta. Airbnb ha evolucionat cap a una estructura funcional que ha permès reduir el nombre de nivells organitzatius i el nombre d’empleats en un 25%, és a dir una estructura molt més eficient.

Per descomptat, aquesta transició no ha estat exempta de desafiaments. Diferents ubicacions de treball impliquen diferents regulacions fiscals, la qual cosa ha requerit la creació d'un servei dedicat a gestionar aquests problemes.

Paral·lelament, hi ha àrees en les quals la forma de treballar ha canviat força, entre elles el desenvolupament de software que ara es fa ajudant-se de Microsoft Github Co-pilot (una mena de ChatGPT per enginyers de software). Això ha canviat i molt la forma de treballar dels equips de software que ara són més eficients, hi ha menys errors i facilita el treball remot.

Potser la flexibilitat, l'eficiència i la possibilitat de treballar des de qualsevol lloc del món no són simplement luxes temporals, sinó el nou estàndard

Amb una rotació d'empleats més baixa, l'exigència de la feina ha augmentat. Les avaluacions del personal són més estrictes, i les mètriques utilitzades per a la seva mesura s'han objectivat.

Potser una de les coses que més ha canviat són les mètriques. Abans encara estaven en la cultura dels 80 a on a la gent se la mesurava per si havia arribat abans que tu i sortia després que tu. Això ja no és així, les mètriques s’han objectivat i es busca que tothom compleixi els seus objectius.

En definitiva, Airbnb ha establert un exemple interessant. Potser estem testimoniant els primers passos cap a una nova era en el món laboral. Potser la flexibilitat, l'eficiència i la possibilitat de treballar des de qualsevol lloc del món no són simplement luxes temporals, sinó el nou estàndard. Qui sap, potser aquest és el veritable futur del treball.