• Opinió
  • La geopolítica de la supercomputació

La geopolítica de la supercomputació

13 de Juny de 2019
Act. 01 de Juliol de 2019
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

El Barcelona Supercomputing Center (BSC) tindrà ordinador nou, la cinquena iteració del MareNostrum. Amb una potència pic de 200 petaflops —200.000 bilions d’operacions per segon— serà 20 vegades més potent que l’actual Marenostrum 4 que en té 11,1 i entrarà en funcionament el 31 de desembre del 2020. La construcció del nou MareNostrum 5 s’emmarca dins l’iniciativa europea EuroHPC que destina 840 milions d’euros a la construcció de vuit nous superordinadors, tres d’ells de més de 150 petaflops que aniran a Bolonya, Kajaani (Finlàndia) i Barcelona.

El fet té moltes derivades i totes positives. La primera a escala europea. En la balança de la supercomputació Europa té un dèficit astronòmic; consumeix més del 30% dels recursos mundials i només hi aporta el 5%. La iniciativa europea permetrà que les empreses europees consumeixin recursos europeus restablint el balanç a la força computacional. Actualment el superordinador més potent del món és l’lBM Summit d’Oak Ridge (EUA) amb 200 petaflops de pic, seguit per un altre IBM també a Nord-amèrica i per dos més de xinesos. L'única manera que té Europa de competir amb els EUA i la Xina, també en supercomputació, és actuant com un mercat únic. Ho destacava Andrus Ansip, el vicepresident del Mercat Únic Digitial: “Ens ajudarà a avançar en tecnologies de futur com la internet de les coses, la intel·ligència artificial, la robòtica i l’anàlisi de dades”.

"Veure Espanya encapçalant la premsa internacional en positiu i amb una notícia tecnològica de primer ordre és un fet al que no hi estem acostumats"

Per a Espanya és també important. Dels 200 milions d’euros que costa el MareNostrum 5, 100 estan finançats per la Comissió Europea (la inversió més alta en recerca a l’Estat) i els 100 restants els aporten Espanya, Catalunya, Portugal, Turquia i Croàcia. Veure Espanya encapçalant la premsa internacional en positiu i amb una notícia tecnològica de primer ordre és un fet al que no hi estem acostumats. El ministre Pedro Duque li podria explicar al ministre Josep Borrell com s’han d’invertir els diners dels contribuents per a que parlin bé del teu país.

El que em porta a Catalunya i a Barcelona. En Pep Martorell, el director associat del BSC, m’explicava per una banda de la capacitat d’atracció del MareNostrum 4 i per l’altra de la dificultat d’atraure talent a posicions de recerca degut a la competència de l’empresa privada. En el camp de la IA, per exemple, els Google, Facebook i Amazon de torn fitxen sense problemes els millors investigadors amb sous estratosfèrics, contra els que universitats i institucions de recerca públiques no poden competir. El fre que hi havia abans, quan l’empresa privada no permetia publicar els resultats de la recerca, i feia decantar alguns investigadors per l’acadèmia, ja no existeix.

"Amb el MareNostrum 5, la capacitat d’atracció de professionals i empreses d’alt nivell de Barcelona i de Catalunya s’acaba de multiplicar per 20"

La torna és, però, que un equipament d’aquestes capacitats és un caramel per a qualsevol investigador. Ni institucions públiques ni el nivell de vida del nostre país permeten competir en sous amb les privades en un mercat global, però en accés a infraestructures estratègiques de qualitat, sí. El raonament és molt simple: per accedir als recursos de l’IBM Summit un recercador té una cua de mesos, aquí pot accedir al MareNostrum 4 en un termini raonable. Amb el 5, la capacitat d’atracció de professionals i empreses d’alt nivell de Barcelona i de Catalunya s’acaba de multiplicar per 20. Afegiu-hi a més la qualitat de vida de Barcelona i l’oli de les Garrigues.

El mapamundi geo(tecno)polític que es dibuixa té el Pacífic al mig, a l’est els EUA, a l’oest la Xina i Europa és el far-west. És fonamental per al nostre futur com a país i com a societat que Europa no perdi el tren de la supercomputació. La Comissió Europea ja ha encarregat al BSC el desenvolupament d’un xip europeu per deixar de dependre de tecnologies dels EUA, de Xina, Corea i Japó. Si pensem que els cotxes són essencialment ordinadors amb rodes cada cop més intel·ligents i que ja saben conduir sols, ens adonarem que Europa és un dels grans productors d’ordinadors del món; tenir tecnologia pròpia és, a més d’estratègic, un gran negoci. L’arribada del MareNostrum 5 a Barcelona és la gran oportunitat per a que el Mare Nostrum continuï al centre del mapamundi.