El Govern digital

03 de Juny de 2021
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

Sempre que algú estrena càrrec públic sorgeix la pregunta de quins perfils té a les xarxes socials, que és la manera políticament correcta de dir que no pararem de burxar en el seu historial de publicacions fins que hi trobem algun contingut comprometedor. I quan s’estrena govern se’ns gira feina; ho saben bé els polítics i ho sap bé Albert Cuesta, que des del 2012, a cada canvi de govern en fa la llista corresponent de Twitter.

Al nou govern Aragonès, 13 de 15 membres tenen perfil a Twitter; 12, a Facebook; 12, a LinkedIn; 10, a Instagram; quatre, a YouTube; i dos, a Tik Tok. Una distribució del tot normal si tenim en compte que Twitter és la xarxa més política de totes, Facebook la que els correspon per franja d’edat i que a Tik Tok són uns alienígens. Baixant al detall trobem que Josep M. Argimon i Jaume Giró no tenen perfil a Twitter; Violant Cervera, Joan Ignasi Elena i Josep M. Argimon són a Facebook però no l’actualitzen; Jaume Giró té compte privat a Instagram; Jordi Puigneró, Lourdes Ciuró, Gemma Geis i Violant Cervera són a YouTube; i també Jordi Puigneró i Gemma Geis tenen perfil privat a Tik Tok.

Destaquen tres influenciadors al Govern: Roger Torrent és el més seguit, amb 143.200 seguidors a Twitter i 15.900 a Facebook; Jordi Puigneró li va al darrera en nombre de seguidors però està més connectat, amb presència en sis de les sis xarxes analitzades; i Gemma Geis, que a banda de presència a les sis xarxes també té espai web en obert propi on s’hi pot parlar per xat de Whatsapp. Té certa gràcia que coincideixin aquests tres influenciadors al capdavant de conselleries —Empresa i Coneixement, Polítiques Digitals i Territori, Recerca i Universitats— que giren al voltant de la transformació digital. Deixo com a exercici per al lector decidir si és una simple correlació o hi ha un vincle de causalitat en un sentit o l’altre.

El gran dilema que es fan les persones amb perfil i sou públic és si han de tenir perfil a les xarxes socials i si ha de ser personal o públic

Sembla doncs, a priori, que tenim un Govern prou ben connectat, amb un grup de tres destacats en cap, un pilot amb la majoria de consellers i dos fanalets vermells de cua. Han de tenir perfils a les xarxes els que falten? A totes? Perfil personal o perfil públic? @RealDonaldTrump o @POTUS? És el gran dilema que es fan les persones amb perfíl i sou públic. La resposta me la va donar ja fa anys un sabater.

Xavier Berneda, el propietari de Munich i empresari d’èxit, sabater segons la seva bio de Twitter, m’explicava que són molts els empresaris que li pregunten per l’èxit de la seva marca a les xarxes socials —en la construcció de marca, en la projecció del seus valors i en l’increment de vendes. Ell sempre els pregunta el mateix: “Tu hi ets, a les xarxes socials? Te les creus? Si no te les creus, no cal que hi siguis”.