Robota

03 de Març de 2021
Genís Roca

Ara fa cent anys que algú va fer servir per primer cop el terme “robot”. Va ser una idea de Josef Čapek, que es va inspirar en la paraula “robota” que en txec vol dir “treball forçat”, que a la seva vegada ve del terme “rab” que significa “esclau”. L’ocurrència li va agradar al seu germà Karel, que la va fer servir a una obra de teatre titulada R.U.R. publicada el 1921 a Praga, i un any després en anglès a Nova York.

R.U.R. va d’una empresa que es diu Robots Universals Rossum i que a la ficció de l’obra es dedica a fabricar homes artificials molt més eficients laboralment i molt més fàcils de mantenir que no pas els humans, sense ànima i per tant sense els inconvenients de les emocions i de la vida afectiva. Això de fabricar androides es descontrola i més endavant els robots de l’obra es rebel·len i maten tots els humans menys Alquist, l'arquitecte de la fàbrica, perquè “treballa amb les mans”. L’obra acaba amb que dos dels robots, un robot i una robota, adquireixen ànima i s’enamoren i si bé la humanitat s’extingeix també és cert que neix una nova civilització.

A la propera revolta dels robots, esperem que d’aquí cent anys, intenteu ser artistes

Té un segle, però és una trama sorprenentment contemporània. Algú que busca una força laboral més eficient, més barata, i que no li doni problemes. Esclaus que facin treballs forçats sense queixar-se i sense pretensions. Però fins i tot els robots es rebel·len si els tractes com una andròmina deshumanitzada, i la queixa no ve de que els facis treballar, sinó de que no acceptis que tenen sentiments, emocions i la necessitat vital de voler viure. Quan passen a la lluita només respecten a qui treballa amb les seves mans, i la victòria final no és altra que esdevenir més humans, i per tant ser capaços, per fi, d’enamorar-se. Al final, això va de poder enamorar-se, i en diem viure.

Ahir em varen explicar que qui treballa amb les mans és un obrer. Si fa servir les mans i el cap, és un artesà. Però si fa servir les mans, el cap i l’amor, és un artista. A la propera revolta dels robots, esperem que d’aquí cent anys, intenteu ser artistes. Per si un cas.