La primera matemàtica de la història, també astrònoma i filòsofa és recordada per la seva gran bellesa. La bellesa, el càlcul, l'observació i el fet de pensar no estan exempts de vincle i compatibilitat. Almenys per aquesta referent egípcia que, des del segle IV, ja va immortalitzar el seu fer i el seu pensar. Va inventar la màquina per destil·lar aigua i va ser una de les ments més brillants de l'escola neoplatònica.
Hipàcia va ser professora de filosofia, matemàtiques, astronomia i música. En totes les àrees, el seu treball es va abocar a escurçar distàncies: el fet més llunyà podia tenir una explicació propera. Per Hipàcia hi havia una àrea en què no havien d'existir fronteres: el coneixement. Va advocar pel dret de la dona a ocupar llocs importants en l'acadèmia i ella mateixa va haver de guanyar-se el seu espai a l'Escola d'Atenes. Va ser escèptica, independent i crítica.
Es diu que va relegar la seva vida afectiva per desenvolupar la seva carrera, va defensar el dret de les dones a fer el que volguessin amb les seves vides, va qüestionar les religions com a imposicions de govern i es va negar a abraçar el cristianisme. Per negar-se a convertir al cristianisme va ser assassinada per un grup de monjos. Torturada públicament per bruixa. La llibertat era la seva religió.
Hipàcia i els neoplatònics van ser pioners a situar la Terra al voltant del sol desplaçant-la del centre de l'univers
Pensar era imprescindible per tenir opinió pròpia i per poder entendre. Hipàcia basava el seu pensament i elaboració d'idees i conceptes en la contemplació i moltes vegades mirant al cel; l'observació dels astres, la seva distància i posicionament entre ells. Per a la matemàtica, els nombres eren l'harmonia perfecta, per això la naturalesa era numèrica. Amb els nombres es podia explicar tot. Així mateix, com a filòsofa intentava buscar les respostes més enllà i les seves classes es basaven en el diàleg entre ella i els seus alumnes que venien de tot arreu del món per escoltar-la.
Hipàcia i els neoplatònics van ser dels pioners a situar la Terra al voltant del sol desplaçant-la del centre de l'univers. Era la tesi heliocentrista que es va desautoritzar fins deu segles després amb Copèrnic que la va tornar a defensar. Com a aristotèlica en una generació que creia en la igualtat de gènere i fomentava l'accés a homes i dones i a totes les àrees de pensament, idees, política i coneixement. Va ser i és el primer referent.
(Et recomano la pel·lícula Àgora, 2009. D'Alejandro Amenábar)
Hipàcia, entre cites:
"Comprendre les coses que ens envolten és la millor preparació per entendre el que hi ha més enllà"
"La vida és creixement i, com més viatgem, més veritat podem comprendre"
"La veritat no canvia perquè sigui o no creguda per la majoria de les persones"
"Reserva't el dret a pensar: Fins i tot equivocar-se és molt millor que no pensar"