Diagnosi 4.0

09 de Setembre de 2020
Maria Mora | VIA Empresa

En un món tan canviant com l’actual, està clar que les empreses que siguin flexibles, adoptin noves formes de fer i incorporin tecnologies són les que prosperaran i tindran èxit. Els mesos que portem de pandèmia han reforçat aquesta tesi, però encara cal un impuls per accelerar la digitalització de la indústria i l’empresa, concretament la pime. Innovar esdevé, ara, un objectiu empresarial prioritari.

En aquest context, la Indústria 4.0 -o la quarta revolució industrial- ha propiciat canvis en tota la cadena de valor de la indústria, des del disseny, passant per la fabricació i fins a la comercialització. L'automatització dels processos a través de tecnologies com l’IoT, la intel·ligència artificial i el big data estan ampliant l'abast d’aquesta disrupció. Incorporant les tecnologies idònies, les empreses poden experimentar importants beneficis en termes de reducció de costos, millora de l’eficiència i el rendiment i, el més important, l’aparició de nous ingressos i models comercials.

Per això Foment del Treball es va implicar des del minut zero en col·laborar amb el departament d’Empresa i Coneixement, concretament amb la Direcció General d’Indústria i Acció per llançar el programa Proacció 4.0. Aquesta iniciativa traça una estratègia que pivota sobre els cupons de diagnosi, possibilitant que les pimes disposin d’hores d’assessorament per dur a terme un procés de reflexió estratègica que els permeti identificar les oportunitats d’incorporar tecnologies 4.0. Aquests cupons de descompte econòmic directe han de permetre a la empresa conèixer el grau de maduresa tecnològica i quines son les tecnologies que, de forma aïllada o en conjunt, la poden ajudar a millorar els productes, serveis o processos que desenvolupi.

També hi ha els cupons d’implantació i integració d’aquestes tecnologies, però no s’aprovaran sense un pla estratègic que defineixi el full de ruta motivat. Saber el punt de partida i l’itinerari és bàsic per començar a caminar. A Catalunya, un territori format majoritàriament per pimes, és essencial entendre els beneficis de la transformació digital, conèixer quines tecnologies impactaran en el meu negoci i saber com els governs acompanyen en aquest procés de transició. És a dir, disposar de la informació en temps real i d’una manera integral que permeti prendre decisions ràpidament. Com sempre, la informació és poder.

A Catalunya, un territori format majoritàriament per pimes, és essencial entendre els beneficis de la transformació digital, conèixer quines tecnologies impactaran en el meu negoci

En aquest sentit, i conscients que la innovació ha de ser un dels pilars fonamentals que asseguri la supervivència empresarial, vam implicar-nos, conjuntament amb la nostra xarxa d’organitzacions al territori, a explicar a les empreses la potencialitat d’aquest programa. Des del novembre del 2019 hem dut a terme jornades amb la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), l’Associació Empresarial de l’Hospitalet i el Baix Llobregat (AEBALL), així com amb la Federació d’Associacions i Gremis del Maresme (FAGEM), la CECOT, la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) i tantes altres que han vist el potencial d’ampliar la difusió d’aquests cupons. El resultat va ser que al 2019, 155 empreses van beneficiar-se dels ajuts, exhaurint el pressupost en només dos mesos.

La nova convocatòria 2020, vigent fins al 17 de novembre, manté el mateix pressupost i preveu triplicar les sol·licituds rebudes. A principis de setembre es va anunciar la firma d’un nou conveni entre la Generalitat i l'Escola d’Organització Industrial adscrita al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme per impulsar la transformació digital d’empreses industrials catalanes. Aquesta línia permet també a les grans empreses rebre assessorament en el disseny d’un pla específic de transformació digital. Fins al moment, l’empresa havia de costejar un terç de la quantitat econòmica del programa. Veurem si la nova edició de l’Activa Industria 4.0 incorpora novetats en aquest sentit.

Enfortir la innovació industrial ajudarà les empreses a encarar millor crisis globals com la que estem vivint en aquests moments

La col·laboració publicoprivada per impulsar projectes amb gran retorn per a la societat ens implica a tots. Un cop fet aquest procés de reflexió inicial, el pas següent perquè l'estratègia tingui sentit passa per la compra i integració de la tecnologia. I tot i que és cert que tenim un conjunt molt important de pimes que han de fer el pas cap al món digital també ho és que disposem de grans empreses proveïdores de solucions tecnològiques -com Schneider Electric, EPSON, Telefónica-, centres tecnològics –Eurecat i Leitat-, i startups punteres en IoT, intel·ligència artificial o robòtica, entre altres. Connectar-los és un win-win en tota regla.

La digitalització és la clau de la competitivitat, la productivitat i el creixement econòmic. En definitiva, per ser rellevants en un futur, aquí i a Europa. Enfortir la innovació industrial ajudarà les empreses a encarar millor crisis globals com la que estem vivint en aquests moments. Per això seguirem reclamant -com ja ho vam fer en el pla de xoc per reactivar l’ocupació presentat al mes de maig-  que s'ampliï la partida pressupostària d’aquest i altres programes que incentivin la innovació. Hem vist que les empreses responen quan hi ha un programa. Disposar de més empreses innovadores reverteix en benefici de tots, de la productivitat i del creixement, però també com a pol d’atracció de noves empreses innovadores que neixin, es consolidin o aterrin aquí. El pla de reactivació econòmica i protecció social presentat per la Generalitat el mes de juliol fixa 16 milions d'euros per consolidar el Proacció40 aquest any. De moment, estem a l'expectativa. El que està clar és que amb 2 milions no ens en sortirem. Per a un futur competitiu, calen més recursos.