Diu la dita que “persona previsora val per dos”. Estem davant d’una situació atípica important: l’1-O, sobre la que no pretenc fer aquí cap valoració política, sinó només cridar l’atenció sobre la necessitat de fer plans de contingència davant de situacions que poden tenir conseqüències importants per a les empreses.
El que correspon és fer un mapa de riscos. A tal efecte el primer és determinar quins són els escenaris finals possibles i les seves conseqüències en tots els sentits (vendes, subministraments, tresoreria...) a curt, mitjà i llarg termini per a la nostra empresa. Les conseqüències seran clarament diferents per a un allotjament turístic que per a una indústria de materials semielaborats amb proveïdors i clients fora de Catalunya. Pot ser interessant tenir en compte com afectarà cada escenari a la nostra competència i, de retruc, a nosaltres.
"S'han de fer plans de contingència davant de situacions que poden tenir conseqüències importants per a les empreses"
Els escenaris que creiem que no tindran conseqüències per a la nostra empresa els podem depreciar a aquets efectes. Hem d’assignar un cost o benefici a cada conseqüència i sumar-lo per a l’escenari.
El segon és assignar a cada escenari amb conseqüències una probabilitat que succeeixi. Si multipliquem el cost/benefici de cada escenari per la seva probabilitat tindrem la classificació del seu impacte.
Amb aquesta classificació al davant ja sabem per a quins escenaris convé fer plans de contingència, bé sigui per capitalitzar al màxim els seus beneficis o per minimitzar els seus perjudicis.
"Si multipliquem el cost/benefici de cada escenari per la seva probabilitat tindrem la classificació del seu impacte"
Hi ha dues qüestions que sembla que preocupen especialment alguns empresaris:
- On depositar la tresoreria sobrant de l’empresa? Al 1974, a la revolució dels clavells de Portugal, la banca va ser nacionalitzada i es van limitar las extraccions d’efectiu a 20.000 escuts al mes. Més recentment tots hem vist el “corralito” a Grècia. En aquest moment existeix llibertat de moviment de capitals a tota la comunitat europea.
- Si un dia es rep una notificació indicant l’obligació d’ingressar els impostos i cotitzacions de la Seguretat Social a una administració diferent a l’habitual, què hem de fer? Hi ha qui diu consignar a un notari. Uns altres diuen “ingressa a la que vulguis” perquè al final es posaran d’acord i l’ingrés serà vàlid.
Com a ciutadans podem preferir un escenari o un altre, però com a empresaris els hem de preveure tots i actuar en conseqüència.
La petrolera Shell va sortir enfortida de la crisi del petroli dels anys 70 perquè tenia un llibre amb l’escenari i els plans de contingència (que eren encertats). Només van haver de treure’l del calaix i aplicar-lo.