• Opinió
  • Espanya, capital Punxsutawney

Espanya, capital Punxsutawney

08 de Novembre de 2019
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

Son les 6:00 del matí i el radio-despertador em desperta amb I Got You Babe. El locutor deixa passar els primers compassos de l’èxit de Sony & Cher abans de donar la informació del temps i les notícies del dia.

Fa un matí més fred que el d’ahir a tot el país i les temperatures encara han de baixar més de cara al cap de setmana.

Continuem amb els temes del dia dels que en destaquem el ridícul que el president espanyol ha fet a una ràdio amb unes declaracions que fan riure i por alhora. També és notícia l’enèsim refus d’una democràcia europea a una euroordre de la judicatura espanyola.

“Senzillament han fet un retalla i enganxa de totes les coses que el govern en funcions no entén i hi han posat un 'no' al davant”

Encara en l’àmbit judicial en destaquen sengles imputacions de la fiscalia: una a un humorista per un gag en un programa televisiu de ficció i l’altra a uns cantants pel contingut d’una versió d’una cançó en un programa d’humor.

I per si l’actualitat informativa no anés prou carregada, la casualitat ha volgut que a pocs dies d’unes eleccions es filtrés part del contingut d’un sumari secret on hi apareixen noms de dirigents polítics catalans.

L’executiu també ha confirmat l’enviament de 6.000 agents a Catalunya per garantir la pau i la convivència, el que ja comença a ser una tradició sempre que hi ha urnes al Principat.

Continuem amb la informació política. Encara cuegen les reaccions a la xarxa al debat electoral de l’altre dia on el candidat Doraemon va treure tot tipus de ginys de la seva butxaca màgica. El debat va tornar a tenir com a protagonistes només candidats homes, incapaços de debatre res. Al final va resultar ser un seguit de monòlegs testosterònics del mateix baix nivell que el de fa uns mesos. Tot i que van ser incapaços d’arribar a cap consens ni econòmic ni social, sí que hi va haver un consens majoritari al voltant dels conceptes contra i Catalunya. Del núvol de paraules més utilitzades que hem elaborat en destaquen Cataluña, Teuvetrés, Mozos, Escuela, 155, i lengua común.

"El problema és que es pot convertir en una hipoteca per la innovació que ens condemni a quedar-nos per sempre en el moment en què estem”

Societat. Després que fossin notícia la setmana passada pel funeral d’estat del Generalíssim Francisco Franco, els seus hereus tornen a ser actualitat en fer-se públic el seu patrimoni.

Esports. Després de la derrota en la lliga, el Barça pateix en un partit europeu contra un equip netament inferior contra el qui només aconsegueix un empat a casa. Tanmateix passa com a primer de grup

I acabem amb societat digital. Diversos experts han valorat el darrer decret llei d’urgència que el govern en funcions ha fet tres dies de la jornada electoral. Els experts consultats coincideixen en afirmar que és una llei feta ad hoc per la situació que es viu en “una parte del territorio nacional” en paraules del mateix decret. Un dels experts diu que “Senzillament han fet un retalla i enganxa de totes les coses que el govern en funcions no entén i hi han posat un no al davant”.

Tenim el nostre expert de capçalera aquest matí per telèfon. Bon dia, què en pensa de la llei? —“Més que l’efecte immediat que pugui tenir avui, em preocupen les imprevisibles conseqüències futures de la seva aplicació. El problema és que es pot convertir en una hipoteca per la innovació que ens condemni a quedar-nos per sempre en el moment en què estem”. Mentre parla se sent com encara sona el ràdio-despertador de fons amb I Got You Babe de Sony & Cher.