El Mobile World Congress ha tancat les seves portes evidenciant el gran auge de l'aplicació de les tecnologies mòbils a gairebé tots els sectors econòmics com a factor fonamental de competitivitat i refermant la importància que tenen en la vida de les persones. Des de fa uns anys, el MWC transcendeix els mateixos dispositius mòbils i exhibeix nous productes de consum connectats adreçats a múltiples facetes de la vida, que van des de la salut i l'oci fins a les comunicacions o l'experiència de compra, gràcies a la incidència de tecnologies digitals disruptives com el 5G, la realitat virtual i augmentada, el posicionament d'interiors, el Big Data lligat al mòbil o la robòtica. Els wearables, cada cop assumits amb més naturalitat per part del públic, han estat presents a múltiples solucions, especialment per monitoritzar el comportament del nostre cos i ha quedat palès l'ús de l'smartphone com a controlador, analitzador i visualitzador per a un monitoratge ràpid i en temps real. També han tingut protagonisme els cotxes autònoms i connectats, que a mitjà termini milloraran l'eficiència i la seguretat dels desplaçaments, així com solucions per garantir la protecció de les dades com a font de possibles ciberatacs.
En el cas del 5G, el dinamisme de les grans companyies de les telecomunicacions i dels consorcis d'empreses que hi treballen, especialment asiàtiques, s'ha traduït en notables avanços, com mòdems 5G, xarxes d'accés de ràdio programables i múltiples aplicacions. Les experiències de realitat virtual amb ulleres han evolucionat fins al punt que a un estand de la fira es podia visualitzar sense latència i a través de headsets el moviment en temps real de la mà d'un robot sobre un entorn sintètic. També hi havia avanços en àudio streaming, on es podia escoltar què estava passant dins el MWC, de manera immersiva i en temps real, amb molt baixa latència. Altres demos interessants estaven enfocades a les aplicacions per a l'smart city utilitzant la Internet de les Coses, una tecnologia que enguany també ha fet aportacions interessants per augmentar la productivitat en l'agricultura.
Entrant en més detall, el Mobile World Congress ha mostrat sengles projectes en els quals hi participa Eurecat i que ja són una realitat a Barcelona. Es tracta de dos exemples paradigmàtics de l'aplicació de la innovació en l'anàlisi de grans volums de dades i de la robòtica aèria per millorar la gestió de la ciutat i que mostren fins a quin punt la innovació que es veu a la fira està més a prop nostre del que moltes vegades ens pensem.
En el cas del Big Data, s'han presentat els resultats d'una iniciativa que ha vinculat les últimes tecnologies en anàlisi de grans volums de dades i Internet de les Coses amb el turisme als voltants de la Sagrada Família. En concret, el projecte ha permès conèixer les dinàmiques de mobilitat dels visitants, com impacta la seva presència en l'entorn i l'ús que fan del transport públic per desplaçar-se.
Així mateix, Barcelona és també l'escenari del projecte europeu ARSI, que ha dissenyat, creat i provat un dron per examinar la xarxa de clavegueram que es començarà a fer servir el 2018 a Barcelona. El consorci, format per Eurecat, FCC i Simtech Design i IBAK, ha provat amb èxit un vehicle micro aeri, multirotor i equipat amb sensors de navegació, que és capaç de reduir els riscos laborals associats a aquesta activitat i retallar les despeses de manteniment, mitjançant inspeccions més precises i ràpides. A més, l'aparell també pot arribar on els vehicles terrestres no ho fan, ja que l'acumulació de residus i d'aigües pluvials ho impedeix. Un dron pot inspeccionar 300 metres en 10 minuts, pel que es calcula que un equip equipat amb un dron serà capaç d'inspeccionar 2,4 quilòmetres al dia, amb una reducció dràstica de riscos i d'inconvenients. És el primer cop que s'analitza la rendibilitat de l'ús dels drons en una activitat com la neteja de la xarxa de clavegueram, la inspecció manual de la qual presenta diversos problemes, perquè el terreny és irregular i està ple d'obstacles, gràcies a una aplicació disruptiva basada en l'ús de la robòtica aèria.
Queda tot un any al davant per veure quins avanços acapararan el nostre interès l'any vinent en el Mobile World Congress, però diria que aquests dos exemples situen clarament Barcelona en l'adopció de les innovacions tecnològiques i evidencien fins a quin punt la recerca que es fa a Catalunya està al capdavant en els canvis substancials que estem veient a la indústria, a les ciutats i a la societat.