L’error més greu del BBVA, fins i tot més greu que plantejar una OPA hostil (no recomanable en el sector financer), ha estat no haver estudiat a fons el pla de negoci del Banc Sabadell i la seva capacitat de créixer. Ja abans de plantejar l'OPA, el Sabadell estava donant senyals molt positius en la seva trajectòria. Els mercats així ho entenien, de manera que el valor de les seves accions creixia dia a dia, igual que els seus resultats, la rendibilitat i els dividends que rebien els seus accionistes. Un creixement constant i sòlid que tots els analistes valoraven molt positivament.
Tot i això, no sembla que els analistes i directius del BBVA hagin tingut la mateixa valoració de Banc Sabadell que han tingut els mercats i la gran majoria d'experts. Un greu error de càlcul que ha provocat que, ara com ara, el valor real del Sabadell sigui superior al que li dona l'entitat basca en la seva proposta d'OPA.
Errors d’aquesta magnitud no són gaire sovintejats al sector bancari, i no deixa en molt bona posició als directius de BBVA. Sorprèn més encara si es té en compte que el servei d’estudis del BBVA és dels més prestigiosos d’Espanya.
Tot plegat costa una mica d’entendre. L’obstinació del BBVA de tirar endavant l'OPA en les condicions plantejades, amb una defensa a cops certament prepotent i amb una campanya publicitària menystenint i quasi tractant de ximples als accionistes del Sabadell, em porta a pensar que més que una operació plantejada de manera correcta econòmicament i formal, respon a la urgència d’alguns directius del BBVA per millorar el balanç del seu banc pels riscos que tothom coneix, i que poden fer malbé els seus resultats. I ho han fet, com es diu popularment, “tirant pel dret”.
"Malauradament, a vegades es prenen decisions més per qüestions personals i per ambició de poder que per raons estrictament econòmiques"
De la lectura de molts mitjans de comunicació d'ençà que es va presentar l'OPA es pot concloure que no hi ha molta cohesió interna en el si del BBVA, doncs en certes ocasions alguns directius han matisat, quasi corregint, afirmacions del seu president.
Malauradament, a vegades es prenen decisions més per qüestions personals i per ambició de poder que per raons estrictament econòmiques. La condició humana és la que és.
A primers de febrer, Banc Sabadell presentarà els resultats de 2024 i, a la vista d'aquells que va presentar el primer semestre, tot fa pensar que seran molt i molt positius. Estic segur que ajudaran a mantenir la confiança dels accionistes i a reforçar la voluntat de mantenir la independència de l'entitat que ens ha donat l’esperada notícia de tornar a casa, a Sabadell, reafirmant que el banc continua actuant amb total normalitat al marge de l'OPA.
Sens dubte, aquesta darrera setmana ha estat molt positiva per al Sabadell. Un bon auguri a l'espera de conèixer els resultats de 2024.