• Opinió
  • La tribuna
  • Cap a una indústria més forta, diversificada i d’alt valor afegit
Director de Màrqueting del centre tecnològic Eurecat

Cap a una indústria més forta, diversificada i d’alt valor afegit

11 de Desembre de 2024
Act. 11 de Desembre de 2024
Carles Fradera | VIA Empresa

Mantenir la diversificació empresarial a Catalunya és un factor de solidesa, enforteix la resiliència i el posicionament a futur, d’acord amb la visió del recent Congrés Eurecat, on empresaris, responsables de les polítiques industrials de les administracions i especialistes en innovació tecnològica van analitzar les claus estratègiques per al creixement empresarial a Catalunya.

 

Per aconseguir-ho, tots els agents van coincidir en la necessitat d'apostar per una política industrial que reforci i faci créixer la indústria local, generadora de llocs de treball amb alt valor afegit, tant a les mateixes indústries com a les seves cadenes de valor.

Aquest model requereix l’esforç conjunt i coordinat del sector públic i privat, una estratègia conjunta que ha de mantenir-se a mitjà i llarg termini. Només un marc estable i amb horitzó clar a llarg termini fa possible avaluar amb certesa els retorns d’inversió per a projectes disruptius, que siguin realment transformadors.

 

"Només un marc estable i amb horitzó clar a llarg termini fa possible avaluar amb certesa els retorns d’inversió per a projectes disruptius, que siguin realment transformadors"

La innovació tecnològica constitueix una palanca fonamental per aquesta transformació, un repte per a la indústria i molt especialment per a les petites i mitjanes empreses. L’ecosistema d’innovació ha de fer possible l’elecció adequada de les tecnologies i de com aplicar-les. Això és possible amb un alineament i equilibri entre les polítiques i agents de recerca i les polítiques i organitzacions dedicades a la transferència. La col·laboració constitueix, de nou, absoluta necessitat. I més, encara, quan la resposta als reptes de la indústria requereixen solucions que integrin múltiples tecnologies, coneixements diversos i adaptacions per a la complementarietat tecnològica per assolir les solucions.

Tecnologies que requereixen, sovint, infraestructures tecnològiques especialitzades per a ús compartit. Novament, només un model clar a mitjà i llarg termini, permet identificar les tecnologies clau per a la indústria catalana, correlar-les amb la disponibilitat d’infraestructures existents o fàcilment accessibles i prioritzar les inversions en la potenciació d’infraestructures existents o creació de noves.

La innovació tecnològica dels principals sectors empresarials a Catalunya (automoció, química, farmàcia, agroindústria, turisme, etc.) és possible amb aplicació de tecnologies molt diverses. En el Congrés Eurecat es va fer referència a tecnologies eficients per a processos industrials, com les microones per treballar amb plasma, o els cultius biològics en laboratori, per accelerar nous productes farmacèutics o alimentaris, però es van destacar, molt especialment, tecnologies d’aplicació transversal disruptives, com les tecnologies de descarbonització i d’intel·ligència artificial. 

Catalunya pot i ha de liderar la innovació tecnològica en aquests àmbits i les empreses catalanes poden generar alt valor afegit i barreres a tercers, amb la seva aplicació. El sector industrial afronta un període clau i determinant a curt termini, una transformació que ha d’enfortir la seva competitivitat o que podria suposar la seva obsolescència en cas d’inacció.

"Catalunya pot i ha de liderar la innovació tecnològica en aquests àmbits i les empreses catalanes poden generar alt valor afegit i barreres a tercers, amb la seva aplicació"

La riquesa industrial i dels agents de coneixement a Catalunya suposa un ecosistema de valor, que farà possible el creixement i l’adaptació als canvis, molt rellevants, geopolítics, ambientals, tecnològics i socials. Es requereix consens sobre els models, l’estabilitat en les actuacions, la coordinació de polítiques de recerca, transferència i econòmiques i l’acompanyament a les persones per a la seva adaptació als nous llocs de treball de major valor afegit.

La coincidència en les prioritats dels diversos agents va quedar palesa en el Congrés Eurecat. El pragmatisme en com portar aquesta estratègia a la pràctica es va evidenciar mitjançant els diversos casos concrets analitzats i, molt especialment, descrivint com diverses empreses materialitzen les seves polítiques responsables amb el medi ambient i les persones.

Afrontem, per tant, una etapa decisiva, amb uns reptes complexos, amb la voluntat d’afrontar-los de fer-ho de forma conjunta. Per part d’Eurecat, amb el màxim compromís i treball, convençuts que estem treballant per a les empreses, per al territori i per a les persones.