Coordinador de programes de ciència i aliances a la Fundació Catalunya La Pedrera

L'aposta pel talent jove local

12 d'Abril de 2025
Gerard Segú, coordinador de programes de ciència i aliances a la Fundació Catalunya La Pedrera

Barcelona i Catalunya fa anys que aposten decididament per posicionar-se internacionalment en els camps de la recerca i la innovació en diversos àmbits científics i tecnològics. Disposem de centres de recerca de primer nivell, consolidats i reconeguts, programes de captació de talent i projectes ambiciosos que permetran créixer i tenir un paper destacat en sectors estratègics.

 

És, sens dubte, una oportunitat per al país que, entre altres beneficis, permet motivar, retenir i atraure (a voltes, retornar) el talent que busca entorns enriquidors per desenvolupar-hi carreres professionals, innovar i fer avançar les fronteres del coneixement.

Aquest context interessant és també una oportunitat per afavorir el creixement del talent local, especialment el del jovent, que podem estimular aprofitant referents propers. És clau preparar millor les futures generacions de professionals de la ciència, la tecnologia i la innovació que nodreixin el sistema que estem construint i que contribueixin a liderar les solucions als reptes que encarem local i globalment.

 

"És clau preparar millor les futures generacions de professionals de la ciència, la tecnologia i la innovació que nodreixin el sistema que estem construint"

Volem aprofitar aquest article per fixar l’atenció en aquest talent jove, des de l’experiència acumulada als programes d’impuls de vocacions científiques de la Fundació Catalunya La Pedrera. Aquesta fundació, privada i independent, és un model singular per la diversitat dels seus projectes (ambientals, socials, culturals, alimentaris, educatius i científics). A més, fa possibles tots aquests projectes a partir dels ingressos generats a La Pedrera i a Món Sant Benet, entre altres, un retorn excepcional de l’activitat turística a la societat local.

Centrem-nos en la seva tasca d’acompanyar el talent jove: al llarg de més de 15 anys de trajectòria, els programes de vocacions científiques de la Fundació Catalunya La Pedrera han acompanyat més de 5.000 joves de batxillerat. Perfils brillants i amb un gran interès per la ciència i la tecnologia que accedeixen a experiències d’excel·lència a centres de recerca, hospitals i universitats, compartides amb altres joves de perfils i interessos similars, de la mà d’investigadors professionals i duent a terme projectes de recerca en entorns reals.

Certament, una vivència inspiradora, que ajuda a orientar el futur acadèmic i professional d’aquest talent jove cap a la recerca, i que el vincula amb les institucions científiques del país, posicionant-les com a referents per a aquest talent emergent.

Un impuls al talent jove

Reforçar i motivar el talent propi, oferir-li oportunitats, contacte amb mentors i projecció, aprofitant la potència de la recerca i la innovació que estem promovent aquí és redoblar l’aposta del país mirant al futur.

Tenim una bona base. Només la Fundació Catalunya La Pedrera ofereix actualment oportunitats a uns 600 joves d’entre 15 i 18 anys cada any, que participen als seus programes després de presentar candidatura i passar un procés de selecció, que posa en valor el mèrit de la seva motivació, inquietud i qualitat acadèmica. 

Un nombre destacable de potencials futurs professionals de la ciència i la tecnologia que no només podem imaginar integrats als centres de recerca bàsica, sinó que tenen potencial per aportar el seu coneixement a institucions i empreses que apostin per la recerca aplicada, la innovació i el desenvolupament. O que també poden emprendre el seu propi camí creant startups i liderant projectes empresarials, o qui sap...

Preparar i impulsar el talent jove és una inversió imprescindible. I que pugui i vulgui retornar el que ha rebut i enriquir el país serà sempre una bona notícia. Que marxi a viure experiències internacionals és interessant, sovint necessari, però és igualment clau que pugui tornar quan ho desitgi, perquè troba oportunitats professionals i un entorn inspirador i projecció. El creixement del talent cuidat des d’edats joves serà paral·lel al creixement de la recerca que es fa al país, al de les solucions i innovacions que posin en valor les nostres empreses i al del desenvolupament econòmic.

"El creixement del talent cuidat des d’edats joves serà paral·lel al creixement de la recerca que es fa al país"

Entre les baules de l’aposta del país per posicionar-se globalment en la innovació i la recerca, són rellevants la creació i potenciació d’importants centres de recerca, l’atracció de talent internacional i la consolidació del talent local, però tenim l’oportunitat d’avançar-nos al futur i posar llavors entre el jovent potent i motivat. No hi ha cap dubte que serà protagonista i motor de tot això que volem ser, així que hauríem d’incorporar-los al cercle virtuós.

El cas dels programes de la Fundació Catalunya La Pedrera es basa en una fórmula prou única a escala global: començar molt aviat -amb joves preuniversitaris-, oferir-los experiències pràctiques de recerca en entorns reals i treballar de la mà d’institucions i professionals que fan recerca avançada (aliances que van valer els Premis Nacionals de Recerca al Partenariat el 2023 i al Mecenatge el 2015). 

Ara potser ha arribat el moment de sumar a aquesta fórmula el món de la recerca i la innovació de l’empresa, per donar una visió més àmplia de les oportunitats de futur i plantar en aquest col·lectiu amb gran potencial noves llavors d’emprenedoria, de recerca aplicada i d’impacte econòmic (a més del social). Poden aportar bons fruits, locals i de proximitat, que enriqueixin l’ecosistema de qualitat que estem fent créixer.