En un entorn econòmic-financer com l’actual marcat per la gran complexitat, però també per l’augment de la competitivitat i el volum d’informació financera i no financera disponible, el sector de l’auditoria de comptes i de la informació financera del nostre país es troba en plena transformació a redós d’uns fenòmens –crisi pandèmica, globalització i transformació digital, per citar només els més importants– que han redefinit la naturalesa de l’activitat. Valgui una dada per posar en context aquesta constatació: l’equivalent al volum d’informació digital produït des dels orígens de la humanitat fins al 2003 es generava cada dos dies el 2017.
Prioritzar i guanyar en l’enteniment d’aquesta informació completa i fiable resulta fonamental perquè esdevingui útil, comprensible i integrada. Major abast implica més coneixements i una responsabilitat millor definida, el que redunda en un augment del valor afegit (descriptiu i predictiu) dels informes d’auditoria.
Perquè sigui exitosa, aquesta transformació digital s’ha de dur a terme a tots els nivells. No es tracta només de canviar les eines informàtiques sinó també de millorar la cultura digital pròpia. Les noves tecnologies ens porten a establir nous models i metodologies de negoci, a dotar al conjunt de treballadores i treballadors amb noves habilitats, implantar nous sistemes de comunicació multicanal amb disponibilitat 24/7 (i amb focus en el client) o redissenyar els serveis, processos i estratègies. I és precisament la tecnologia el mitjà per aconseguir la transformació DAI (Digital, Automatitzada i Intel·ligent) de l’auditoria i, d’aquesta manera, reduir els riscos en requisits normatius i guanyar seguretat a través d’una metodologia estandarditzada.
"No es tracta només de canviar les eines informàtiques sinó també de millorar la cultura digital pròpia"
L’automatització d’auditories amb programari DAI permet que aquestes siguin més ràpides i més intel·ligents, alhora que es redueix el risc d’error i es millora l’abast, qualitat i eficiència. Aquí no val centrar-se només en programaris que, com és el cas dels RPA, automatitzen o robotitzen processos tradicionals, sinó que cal emprar eines que modifiquen i agilitzen aquests processos. L’ús de programes informàtics intel·ligents suposa també una nova eina per facilitar i agilitzar la detecció del frau, un aspecte d’especial interès tant per a firmes del sector de l’auditoria com per a entitats financeres.
Aquesta transformació digital automàtica i intel·ligent de l’auditoria es presumeix un element essencial en el seu procés continu de modernització. Ha arribat el moment de mirar més enllà del balanç i del compte de resultats d’una empresa, sempre que hi ha altres elements que, sense cap mena de dubte, influeixen en els seus resultats, en el seu funcionament o en la seva pròpia supervivència. Informes analítics amb KPI automatitzats, auditories fiscals detectant errors en aplicació o omissió d’impostos en factures comptables o tests de fallida i predicció d’insolvència, ens ajuden a tenir una visió de major abast i profunditat i es revelen com un pas necessari per entendre en la seva plenitud un món empresarial condicionat per múltiples dimensions i riscos derivats.
La realitat és, ja no ho qüestiona ningú a hores d’ara, que el futur i present de l’auditoria passa per reforçar el paper de l’auditor dotant-lo de noves habilitats, per la qual cosa aquest ha d’adaptar la seva activitat a un context més complex i digital. Queda enrere l’època de les calculadores. Ara hem de preparar-nos per a un present i futur no massa llunyà en el que serà innecessari dedicar més temps a l’anàlisi de les dades financeres i a la realització de proves detallades de les transaccions.
"Ara hem de preparar-nos per a un present i futur no massa llunyà en el que serà innecessari dedicar més temps a l’anàlisi de les dades financeres i a la realització de proves detallades de les transaccions"
En el seu lloc, caldrà comprovar els algorismes i paràmetres establerts en els sistemes artificialment intel·ligents que seran responsables d’aquest treball, i enfocar-nos a utilitzar la intuïció i el judici professional a fi i efecte d’assolir conclusions vàlides.
De forma habitual les empreses d’auditoria han anat contractant persones que disposen d’antecedents financers. Tanmateix, el nou paradigma tecnològic obliga a posar el focus en aquelles persones que siguin especialistes en l’anàlisi de dades i que comptin amb habilitats d’enginyeria d’IA. I, segurament, també psicòlegs i especialistes en comportament.
En definitiva, l’auditor i l’auditora del futur seguirà sent una persona. Però comptarà amb el suport de col·legues i sistemes intel·ligents amb tota una nova gamma de capacitats. L’auditoria viu una transformació al nostre país, sí, i nosaltres també ho hem de fer amb ella.