Com repartir el capital d'una start-up entre els fundadors?

Fer un pacte de socis o deixar el control societari al creador de l'empresa són alguns dels consells de l'expert Carlos Guerrero, especialitzat en start-ups tecnològiques i d'Internet

    Un dels errors més habituals és constituir una societat per dos socis al 50%
    Un dels errors més habituals és constituir una societat per dos socis al 50%
    Carlos Guerrero 
    29 de Maig de 2014
    Act. 29 de Maig de 2014
    Tal com afirma CarlosBlanco en el seu llibre, un dels majors errors que cometen els emprenedors és el repartiment de les accions en iniciar la seva activitat empresarial. Existeixen diversos errors que cal evitar costi el que costi, però tot i intentar no caure en ells, és necessari complementar aquesta prevenció amb un pacte de socis que reguli i anticipi els possibles conflictes que apareixeran en l'esdevenir de la start-up.

    En primer lloc, el primererror i un dels més habituals és constituir una societat per dos socis al 50%. Amb aquest repartiment accionarial és molt probable que l'empresa acabi en dissolució a causa d'un bloqueig previ de la mateixa. És molt senzill, si un dels socis diu A i l'altre diu B en una presa de decisió, la societat es bloqueja, no pot funcionar i és causa de dissolució.

    En la pràctica, per molt que s'incloguin clàusulesantibloqueig en una societat amb semblant repartiment accionarial, és molt habitual la paralització dels òrgans socials i posterior dissolució de la mateixa.

    Un altre error molt habitual en relació al repartiment d'accions, és el que solen fer quatre socis que decideixen repartir-se les accions el 25% cadascun. Aquest acord també és font de conflictes i amb elevades possibilitats de finalitzar amb un bloqueig dels òrgans de decisió de la start-up.

    Per evitar el bloqueig de la societat existeixen diversos mecanismes societaris i contractuals per evitar-los. Ens centrem en dues claus per repartir de manera adequada el capital d'una start-up.

    1.- Repartiment d'accions en el qual el líder o fundador de la start-up tingui el control de la societat un percentatge majoritari de participacions socials.

    2.- Redactar un pacte de socis en el qual es regulin les condicions de sortida de socis incomplidors del mateix, així com per anticipar-se a possibles conflictes entre els socis.

    Són dues claus que deuen anar de la mà. El fundador o capdavanter de la start-up ha de constituir la societat amb un percentatge d'accions que li permeti controlar la societat, sense perjudici que ha de ser generós i repartir accions amb la resta de socis, així com incentivar de manera adequada als treballadors clau.

    I d'altra banda, un bon pacte de socis serveix per dissuadir futursincompliments i anticipar-se al conflicte amb l'objectiu d'evitar-ho.