Al llarg d'enguany, s'estima que les navilieres de creuer donaran ocupació a prop de 300.000 tripulants i donaran suport al manteniment de desenes de milers de llocs de treball en terra, segons constata l'estudi An Ocean of Opportunities. En el cas de Catalunya, només la seva activitat en els ports generarà uns 9.000 llocs de treball. A més, i de cara als pròxims anys, els plans de creixement de les companyies de creuer —que passen pel debut de 50 nous vaixells— implicaran que calgui atreure a més talent.
Barcelona, port de referència d'aquesta indústria no sols en el Mediterrani sinó també a escala mundial, ha de fer valer la seva variada oferta educativa i d'excel·lent qualitat per a aprofitar aquesta expansió i convertir-se també en un referent per a la formació i la contractació.
Posem el focus en les oportunitats a bord. Depenent de la grandària del vaixell, la tripulació pot estar formada entre 300 i 2.500 membres; professionals que exerceixen funcions d'allò més variades. De fet, és freqüent trobar fins a 400 ocupacions diferents, que abasten des d'aquelles relacionades amb l'operació marítima (capità, equip de pont i coberta, enginyers, etc.) fins amb la gestió hotelera (equip d'entreteniment, excursions, cuina, bugaderia, sastreria, servei d'habitacions, etc.). Igualment, tenen cabuda professional amb llocs tan desconeguts i cridaners com a oficials de medi ambient, de gestió de residus o instructors de surf o busseig.
En el cas de Catalunya, només la seva activitat en els ports generarà uns 9.000 llocs de treball
La gran velocitat a la qual evoluciona la nostra societat i, per tant, els gustos i les necessitats d'uns clients cada vegada més exigents; la decidida aposta per la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental, i el creixent i imparable paper de les noves tecnologies, amb la intel·ligència artificial dirigint-nos a una nova revolució, marquen i marcaran el talent a bord.
Un exemple pot ajudar a il·lustrar aquesta idea. La constant aposta per eines i sistemes que permeten avançar cap a un futur més sostenible exigeix mà d'obra amb una excel·lent formació tècnica, on les green skills –aquelles habilitats professionals que contribueixen a fer una indústria més curosa amb el medi ambient- cobren un gran protagonisme. Estem parlant, per exemple, de professionals capaços d'acompanyar a les navilieres en aquesta travessia cap a la consecució de les zero emissions netes en 2050 i que, previsiblement, es caracteritzarà per la combinació de diversos combustibles, i inclourà la connexió elèctrica a terra durant les estades al port.
A Barcelona ja comencen a produir-se alguns moviments destinats a aprofitar aquesta oportunitat a través de contactes dels responsables de recursos humans d'algunes navilieres amb entitats educatives, econòmiques i empresarials de la ciutat i la seva àrea metropolitana. La idea és acarar els perfils demandats per les empreses amb l'oferta educativa existent a fi d'ajustar-les i aprofitar al màxim una creixent demanda laboral.
La constant aposta per eines i sistemes que permeten avançar cap a un futur més sostenible exigeix mà d'obra amb una excel·lent formació tècnica
La indústria dels creuers, que compta amb una mà d'obra veritablement global, comparteix amb Barcelona el valor del cosmopolitisme i la diversitat, la convivència entre cultures, races, llengües i religions. I, com no pot ser d'una altra manera, la igualtat: el 94% de les marineres treballen en vaixells de creuer, mentre que més del 55% de les dones que van desenvolupar la seva carrera professional en el transport marítim (tant a terra com a bord) ho fan dins de la indústria de creuers.
Si Barcelona sap jugar bé les seves cartes, trobarà en aquest segment del turisme una altra font per a generar alternatives professionals de qualitat per als seus joves dins d'una activitat pionera i a l'avantguarda que busca talent; una activitat que avança milla a milla per a convertir-se en la forma més sostenible de descobrir el nostre món.