• Opinió
  • L'expert
  • La tesi d'un milió d'euros, o com invertir en startups d'èxit el 2024

La tesi d'un milió d'euros, o com invertir en startups d'èxit el 2024

Les grans corporacions i inversors no volen perdre de vista projectes de nova creació o startups amb un alt component tecnològic i d'escalabilitat darrere

Catalunya va iniciar el 2023 amb 2.022 startups | Cedida
Catalunya va iniciar el 2023 amb 2.022 startups | Cedida
CFO de Mutter Ventures
Barcelona
16 de Gener de 2024

Si bé en el darrer any les dades posen de manifest un descens generalitzat de la inversióenempreses, la necessària aposta per la innovació i la digitalització com a part fonamental del canvi estratègic i la competitivitat empresarial commou l'ecosistema emprenedor. Això significa que, malgrat les dades, les grans corporacions i inversors no volen perdre de vista projectes de nova creació o startups amb un alt component tecnològic i d'escalabilitat darrere.

El context socioeconòmic ràpid i canviant està provocant l'auge de noves idees creatives i de creixement sostenible que reafirmen les previsions del 2024: un any de creixement i estabilitat empresarial. I perquè això sigui possible, la inversió és una part fonamental. A la nostra venture builder, MutterVentures, defensem la tesi d'un milió d'euros per projecte, cosa que fa que una startup seed tingui d'origen una necessitat d'eficiència i estigui relativament aïllada dels cicles del sector del venture capital. Més enllà d'aquesta quantitat, cada companyia ha d'assolir la independència financera, ja sigui mitjançant assolir el break-even a escala Ebitda o captant finançament de tercers en forma de capital o deute. Aquesta filosofia no només garanteix un ús eficient dels recursos, sinó que també enforteix la solidesa financera de cadascuna de les participades.

El 90% de les startups fracassen

Tot i aquest optimisme, la inversió en startups continua sent una aposta de risc. És coneguda la dada següent: el 90% de les startups fracassen. Tot i això, una òptima diversificació pot mitigar aquest risc. Els inversors estan diversificant les seves carteres invertint en diferents sectors i cada vegada més incorporant capital risc a les seves carteres recolzant startups en diferents etapes del seu creixement: des de llavor fins a etapes més madures.

En un context marcat per reptes i oportunitats, la gran pregunta és: com de crucial serà la inversió en projectes innovadors el 2024? L'escassetat d'inversió obliga a una professionalització més gran dels projectes, a primar rendibilitat sobre creixement i a una assignació correcta del capital. Des de la meva perspectiva, la innovació es presenta com a motor essencial per al creixement, i les startups tecnològiques són la clau per impulsar l'evolució econòmica i la productivitat del país.

En resum, el 2024 s'obre com a capítol prometedor per a la inversió privada en startups. La destinació de recursos cap a nous projectes continua sent crucial, amb una diversificació geogràfica cada cop més important. Les startups que prioritzen la innovació i les noves tecnologies estan cridades a liderar els seus mercats respectius, i els inversors que saben equilibrar el risc amb la diversificació poden trobar-se amb inversions que no només tenen impacte en l'economia real sinó que remuneren notablement el seu capital.