La transversalitat de l’emergència climàtica impacta sobre la nostra economia i ja està canviant les premisses més bàsiques del consum i, en conseqüència, de la producció industrial. El medi ambient o la cura del mateix ha esdevingut quelcom més profund que separar els residus en contenidors diferents, i des de fa temps, s’ha convertit en una preocupació creixent. A mesura que la consciència ambiental i social s’han convertit en factors importants en la presa de decisió d’allò que consumim, l’origen, la forma de produir o el cicle de vida dels productes i serveis han guanyat importància.
Les persones més conscienciades són capaces de pagar fins a un 40% més per productes i serveis que compleixin amb els seus criteris, i aquesta demanda provoca una major oferta de productes fabricats i distribuïts sota criteris cada cop més respectuosos amb el medi ambient, el qual ha provocat que grans empreses optin per oferir solucions que compleixin amb les expectatives d’aquests consumidors.
Les persones més conscienciades són capaces de pagar fins a un 40% més per productes i serveis que compleixin amb els seus criteris
Un altre motiu que ha provocat la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle de forma posterior a la covid-19 a Europa ha estat l’impuls del Pacte Verd per part de la Unió Europea, mitjançant el qual s’exigeix un valor màxim de petjada de carboni per part dels productes importats. El mateix Pacte també busca eliminar o posar un control estricte sobre substàncies extremadament preocupants (cancerígenes, extremament tòxiques, permanents en els ecosistemes...), mesures que seran exigides a empreses i organitzacions de forma progressiva.
Aquests requisits establerts en pocs anys han provocat que algunes empreses o administracions ho afrontin amb un cert vertigen i requereixin un suport expert a l’hora d’afrontar-los. Realitzar canvis consistents, certificar-los i comunicar-los de forma convincent i transparent, requisits que han esdevingut indispensables en el període de canvi econòmic que vivim, és un dels reptes principals que troben tota mena d’organitzacions.
Davant d’aquesta necessitat, la figura dels ambientòlegs esdevé crucial. Es tracta de professionals amb formació en ciències ambientals, amb capacitació transversal, però alhora orientada a fer possible la sostenibilitat en tots els processos de les empreses i administracions, facilitant que la seva activitat redueixi l’impacte sobre els ecosistemes des del disseny de cada producte fins a la gestió dels possibles residus resultants, entenent-los com a nous recursos.
Els ambientòlegs, que compten amb una formació integral en aspectes científics, socials i mediambientals, estan sent cada vegada més sol·licitats per participar en projectes de caràcter interdisciplinari
Les ocupacions d’ambientòleg, enfocades en la sostenibilitat i la cura del medi ambient, també anomenades ocupacions verdes, van en augment i els professionals ambientòlegs, que compten amb una formació integral en aspectes científics, socials i mediambientals, estan sent cada vegada més sol·licitats per participar en projectes de caràcter interdisciplinari relacionats amb la protecció de l'entorn. Aquests projectes abasten una àmplia gamma d'àrees, com la planificació urbana i territorial, la implementació d'estratègies per a reduir la petjada ecològica de les empreses, la gestió de residus seguint principis d'economia circular, així com l'aplicació de tècniques i pràctiques ambientals innovadores i efectives.
Els ambientòlegs compten, doncs, amb la visió crítica i experta, coneixedora dels sistemes de gestió i certificació més actuals que permeten a aquests professionals discernir entre formes efectives de crear productes realment sostenibles, i altres falses solucions de green washing o ecoblanqueig, pràctiques d’ètica dubtosa que només busquen l’augment de vendes, tractant de fer creure al consumidor que es tracta de productes menys tòxics o contaminants, quan no sempre és el cas. A més d’aquest esperit crític, el perfil transversal de la professió d’ambientòleg garanteix afrontar un repte tan polifacètic de forma integral. Demostració d’aquesta capacitat de gestió són ambientòlegs que actualment es troben exercint càrrecs de lideratge com el Samuel Reyes, director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Marta Morera, directora de l’Institut Català d'Energia o Mireia Boya, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya.
És per la magnitud del repte actual, sumat als creixents requeriments establerts per la Unió Europea, així com les competències tècniques i estratègiques dels ambientòlegs i ambientòlogues, que aquesta professió està en creixent demanda, fins al punt en què, internacionalment, s’identifiquen pràcticament el doble d’ofertes en el sector que els treballadors capacitats per fer aquestes feines.
Davant de la necessitat d’aquest perfil professional, el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) és l’entitat que s’encarrega de representar els drets i oportunitats d’aquest sector, capacitant els professionals del medi ambient amb formacions tècniques per situar-los a primera línia dels reptes ambientals en matèria d’aigua, residus, energia o economia circular, entre d’altres. També vetlla per la millora dels ecosistemes i medi ambient, que constitueix el propòsit de la professió. El COAMB va ser el primer col·legi oficial del territori, i segons un estudi d’Infoempleo, Catalunya és la comunitat autònoma que registra un nombre més gran de treballadors del sector (27.755), la qual cosa representa el 20% del total.
Catalunya és la comunitat autònoma que registra més treballadors del sector (27.755), xifra que representa el 20% del total a l'Estat
Davant del repte ambiental que hem d’encarar com a societat, els ambientòlegs són els professionals capacitats per afrontar-ho de forma ambiciosa, creativa, eficient i mesurable. L’economia del futur només podrà avançar en un context en què els recursos naturals es gestionin de forma sostenible i sense la seva sobreexplotació, i fer possible aquests escenaris de futur de forma factible és l’essència de la professió ambientòloga.