Què és la petjada ambiental digital i com reduir-la

Allargar la vida útil dels dispositius i fer-ne un ús conscient d’internet són les claus d’un consum digital responsable

Apostar per l’economia circular | iStock
Apostar per l’economia circular | iStock
CEO de SMAAART
Barcelona
31 de Maig de 2022
Act. 03 de Novembre de 2022

Sabies que un correu electrònic emet la mateixa quantitat de CO2 que una bombeta de baix consum encesa durant sis minuts? O que Facebook allibera a l’any més de 645 de kg de CO2, l’equivalent a 650.000 vols de Paris a Nova York? Aquestes dades tan sorprenents, extretes d’un informe elaborat per l’ADEME (Agència francesa del medi ambient i control de l’energia), revelen que estem davant d’un nou tipus de contaminació cada cop més significant: la digital.

Però comencem per definir el concepte. La contaminació digital fa referència a les emissions de carboni que deriven de la nostra activitat digital, comprenent des del consum de centres de dades fins a l’ús de dispositius com smartphones, taulets i ordinadors. Conseqüentment, parlem de ‘petjada ambiental digital’ per referir-nos a l’impacte numèric (en CO2 o altres indicadors equivalents) que aquests actius digitals provoquen sobre el planeta.

Facebook allibera a l’any més de 645 de kg de CO2, l’equivalent a 650.000 vols de Paris a Nova York

En la mesura que la fabricació dels equips electrònics representa el 78% de la petjada de carboni, és fonamental que prenem consciència de la importància d’allargar la seva vida útil. Una forma molt senzilla de fer-ho és eliminant arxius antics (documents, imatges, vídeos i audios), desinstal·lant les apps que ja no utilitzem o, inclús, borrant les converses de WhatsApp. Tots aquests elements es tradueixen en memoria i energia que afecten al rendiment del telèfon, així que és recomendable mantenir com a mínim 1 GB d’espai lliure perquè el sistema funcioni correctament.

A les xarxes socials el fenomen és similar: tot allò que compartim, ja sigui un selfie, un GIF o un like cosumeix energia. Però el més perjudicial són les plataformes de vídeo com YouTube, TikTok i Netflix, ja que per la transmissió del contingut s’utilizen combustibles fòsils com gas i carbó. El cas més destacat és el de YouTube que, segons un estudi del portal WebSiteToolTester, emet fins a 702.000 tones de CO2 cada any. I què hi pots fer tú? Redueix el temps d’ús a internet, desactiva la reproducció automàtica de vídeos i consumeix únicament el contingut que t’interessi.

Apostar per l’economia circular ja no és una opció, és una necessitat

I si penses que ha arribat el moment de renovar el teu telèfon, ordinador o tablet, recorda que cada dispositiu pot tenir fins a dos o tres oportunitats si ho introdueixes al circuit de la segona vida. Tens tres opcions per no llençar el teu móbil antic: donar-lo, vendre’l a un particular o a una empresa de recondicionamient o, en cas que no es pugui utilitzar, depositar-lo en un dels contenedors de reciclatge habilitats per l’Ajuntament de la teva localitat.

A SMAAART, cada any, recondicionem més de 100.000 telèfons a la nostra fàbrica, el que fins a la data ha estalviat l’emissió de 18.451 tones de CO2, l’extracció de 57.577 tones de matèries primeres i la utilització de 18 bilions de m3 d’aigua. Apostar per l’economia circular ja no és una opció, és una necessitat.