Sabies que un correu electrònic emet la mateixa quantitat de CO2 que una bombeta de baix consum encesa durant sis minuts? O que Facebook allibera a l’any més de 645 de kg de CO2, l’equivalent a 650.000 vols de Paris a Nova York? Aquestes dades tan sorprenents, extretes d’un informe elaborat per l’ADEME (Agència francesa del medi ambient i control de l’energia), revelen que estem davant d’un nou tipus de contaminació cada cop més significant: la digital.
Però comencem per definir el concepte. La contaminació digital fa referència a les emissions de carboni que deriven de la nostra activitat digital, comprenent des del consum de centres de dades fins a l’ús de dispositius com smartphones, taulets i ordinadors. Conseqüentment, parlem de ‘petjada ambiental digital’ per referir-nos a l’impacte numèric (en CO2 o altres indicadors equivalents) que aquests actius digitals provoquen sobre el planeta.
Facebook allibera a l’any més de 645 de kg de CO2, l’equivalent a 650.000 vols de Paris a Nova York
En la mesura que la fabricació dels equips electrònics representa el 78% de la petjada de carboni, és fonamental que prenem consciència de la importància d’allargar la seva vida útil. Una forma molt senzilla de fer-ho és eliminant arxius antics (documents, imatges, vídeos i audios), desinstal·lant les apps que ja no utilitzem o, inclús, borrant les converses de WhatsApp. Tots aquests elements es tradueixen en memoria i energia que afecten al rendiment del telèfon, així que és recomendable mantenir com a mínim 1 GB d’espai lliure perquè el sistema funcioni correctament.
A les xarxes socials el fenomen és similar: tot allò que compartim, ja sigui un selfie, un GIF o un like cosumeix energia. Però el més perjudicial són les plataformes de vídeo com YouTube, TikTok i Netflix, ja que per la transmissió del contingut s’utilizen combustibles fòsils com gas i carbó. El cas més destacat és el de YouTube que, segons un estudi del portal WebSiteToolTester, emet fins a 702.000 tones de CO2 cada any. I què hi pots fer tú? Redueix el temps d’ús a internet, desactiva la reproducció automàtica de vídeos i consumeix únicament el contingut que t’interessi.
Apostar per l’economia circular ja no és una opció, és una necessitat
I si penses que ha arribat el moment de renovar el teu telèfon, ordinador o tablet, recorda que cada dispositiu pot tenir fins a dos o tres oportunitats si ho introdueixes al circuit de la segona vida. Tens tres opcions per no llençar el teu móbil antic: donar-lo, vendre’l a un particular o a una empresa de recondicionamient o, en cas que no es pugui utilitzar, depositar-lo en un dels contenedors de reciclatge habilitats per l’Ajuntament de la teva localitat.
A SMAAART, cada any, recondicionem més de 100.000 telèfons a la nostra fàbrica, el que fins a la data ha estalviat l’emissió de 18.451 tones de CO2, l’extracció de 57.577 tones de matèries primeres i la utilització de 18 bilions de m3 d’aigua. Apostar per l’economia circular ja no és una opció, és una necessitat.