El 2025 ens farà patir. Però no serem sols. A les grans empreses tecnològiques també els tocarà patir. OpenAI, Apple, Google i Tesla s'enfronten a realitats complexes per culpa de la intel·ligència artificial, però també de la intel·ligència i l’estupidesa naturals. Dificultats tècniques, dilemes interns, qüestions legals, regulació i la creació de sobre-expectatives i un autoimposat acceleracionisme els juguen a la contra.
OpenAI patirà per culpa de la intel·ligència natural
Les empreses d’IA generativa, com OpenAI, s'enfronten a un augment de litigis relacionats amb l'ús de dades protegides per drets d'autor en l'entrenament dels seus models. Aquestes tecnologies requereixen grans quantitats de dades per aprendre i generar contingut, recollides d'internet sense el consentiment dels titulars dels drets.
Aquestes empreses ja fa temps que s’han acabat les dades de qualitat disponibles en línia, incloent-hi transcripcions de vídeos, i es veuen obligades a buscar noves fonts de contingut per mantenir i millorar els seus models. Això els porta inevitablement a negociar acords amb grans grups editorials per accedir a obres protegides, la qual cosa implica compensacions econòmiques als creadors.
No obstant això, aquesta solució planteja nous reptes legals: els drets de propietat intel·lectual d'una obra inclouen la capacitat de cedir-la per a l'entrenament de sistemes que poden generar obres derivades? Aquesta qüestió obre la porta a més litigis i a més debats bizantins sobre drets d'autor i IA.
Podria passar, però, que acabés de manera similar al pacte faustià que van fer els mitjans amb Google i que no ha acabat d’anar del tot bé per als primers. L'ús d’obres originals amb drets per entrenar IA pot reduir-ne el valor, generant competència amb obres derivades de baixa qualitat produïdes per màquines. Aquesta situació crea un dilema sobre com equilibrar la innovació tecnològica amb la protecció dels drets dels creadors. He sentit regulació, a la sala?
"L'ús d’obres originals amb drets per entrenar IA pot reduir-ne el valor, generant competència amb obres derivades de baixa qualitat produïdes per màquines"
Apple patirà per culpa de la IA
Apple ha estat reconeguda per la seva estratègia de no ser la primera a adoptar noves tecnologies, sinó per esperar i perfeccionar-les abans d'integrar-les als seus productes. iPod, iPhone, iPad o Apple Watch no van ser els primers però sí els líders en la seva categoria. Aquesta aproximació, però, ha generat crítiques en l'àmbit de la IA, on la companyia ha arribat tard i amb solucions limitades.
L’Apple Intelligence, l’aposta d’Apple per la IA generativa, és una resposta tardana i amb funcionalitats restringides en comparació amb competidors com Google o Microsoft.
Apple ha arribat tard i amb solucions limitades
Apple tenia el dilema de si abraçar plenament la IA o deixar passar el moment de sobre-expectatives: no va fer ni una cosa ni l’altra, sinó tot el contrari, situant-se en terra de ningú en un mercat encara no establert. En aquest context, Apple necessita millorar, reconsiderar la seva aproximació a la IA per evitar quedar-se enrere en una era on IA i màrqueting són indistingibles.
Google patirà per culpa de la IA
Google és el líder indiscutit de les cerques en línia, amb el 90% de totes les que hi fem. Malgrat tot, els darrers anys ha vist com OpenAI li movia la cadira; si la IA ha alterat el panorama tecnològic, la cerca, més. Google ha desenvolupat les seves pròpies solucions d'IA, percebudes com a respostes reactives més que innovadores.
La irrupció de la IA enfronta Google al “dilema de l'innovador”: la integració de la IA a l'hora de generar textos basats en els resultats de cerca podria canibalitzar el seu model de negoci basat en la publicitat. A més, amb la percepció que els resultats del cercador són cada cop menys rellevants, molts usuaris opten per plataformes com Reddit per obtenir continguts més autèntics i elaborats per humans.
"La integració de la IA a l'hora de generar textos basats en els resultats de cerca podria canibalitzar el seu model de negoci basat en la publicitat"
En aquest context, han sorgit projectes com Gigabrain, un cercador generatiu que se centra exclusivament en continguts de Reddit, oferint respostes més contextualitzades a les consultes dels usuaris. A Google li tocarà patir per adaptar-se a les noves dinàmiques del mercat si vol mantenir la seva rellevància i lideratge en un entorn mitjançat per la IA.
Tesla patirà per culpa de l’estupidesa natural
Les accions de Tesla han pujat en la mesura que el capitalisme dels EUA s’ha convertit en un capitalisme d’amiguets (cronnie capitalism) amb broligarques com Musk al capdavant.
Si observem bé, pugen les tecnològiques, però no la resta de grans empreses; pugen les que estan a la vora del poder. Sona a la Rússia dels 90. Això que en principi podria ser positiu per Tesla se li pot girar en contra en el moment que la trumponomia —el tractament que Trump dispensa als seus col·laboradors quan se sent amenaçat— passi per damunt de Musk.
N’hem tingut un tast aquest final d’any amb la guerra civil que s’ha desfermat a X entre broligarques MAGA de nova fornada com Musk, Sacks i Ramaswamy o els pota negra de tota la vida. La guerra l’han provocada els visats H1-B, aquells que permeten “importar” mà d’obra qualificada estrangera —enginyers, matemàtics, informàtics—. Els primers els necessiten per a les seves empreses i diuen que amb els americans “sense cultura de l’esforç” no n’hi ha prou. Musk va acomiadar 15.000 treballadors de Tesla a l’abril (per correu electrònic). Segurament li aniria molt bé cobrir-los amb visats H1-B, o sigui, amb treballadors immigrants més barats i sobre els que té control total donat que si no els renova la petició de feina cada tres anys són expulsats dels EUA.
Això ha fet enervar als racistes de la ultradreta de “l’America First” que no volen immigrants ni en pintura. De sobte s'han adonat que Trump només és el titella d’una colla de tecnobros com Elon Musk, Vivek Ramaswamy, Sriram Krishnan, PeterThiel, Satya Nadella de Microsoft o Sundar Pichai de Google, tecnobros que no només no han votat sinó que a sobre són immigrants o fills d’immigrants!
"De sobte s'han adonat que Trump només és el titella d’una colla de tecnobros"
Musk ja no dorm a la fàbrica de Tesla sinó que s’ha transferit a un xalet a Mar-a-Lago, a escassos 700 metres de la residència de Trump. Paga 2.000 dòlars la nit que són àmpliament compensats per l’accés directe que té a Trump a qualsevol moment.
Si Musk ja era conegut per vendre futur i inflar de sobre-expectatives el seu discurs, imagineu-vos ara. El 2025 no tindrem els robots que va prometre a casa —dificultats tècniques a banda, imagineu-vos les regulacions— i tampoc no tindrem els Tesla que tots podrem comprar i que a la nit faran de taxis autònoms. Si tot això ja era irrealitzable, ara, amb la seva nova feina de dolent de James Bond a temps complet només pot anar a pitjor. La darrera presentació del magnat va fer baixar les accions de Tesla, que han pujat als núvols amb l’arribada de Trump al poder; capitalisme d’amiguets que no crec que convingui a Tesla.
I tots patirem, perquè no tindrem IA general, o sí
La IA general tampoc no arribarà aquest 2025. Potser no la tindrem mai, no ho sabem, però podeu estar segurs que per molt que ens la prometin els Sam Altman, Musk, Google, Microsoft i tota la colleta de la inevitabilitat tecnològica, no hi haurà IAG aquest 2025.
La IAG és un tipus d’IA que busca replicar la capacitat cognitiva humana de manera completa. Una IA general seria capaç de comprendre, aprendre i resoldre qualsevol mena de problema, igual que fa una persona, adaptant-se a situacions noves i desconegudes, sense estar limitada a tasques específiques. Només de llegir-ho ja es veu la dificultat de l’empresa. I malgrat tot, Microsoft i OpenAI ens ho prometen any rere any.
"Malgrat tot, Microsoft i OpenAI ens ho prometen any rere any"
Una manera d’arribar a un objectiu impossible és canviar-ne la definició. Recentment, hem sabut que Microsoft i OpenAI n’han canviat internament la definició i n’han fet una que té poc a veure amb la cognició i molt amb l’Excel. Segons un acord signat el 2023, consideren que s'haurà assolit l'AGI quan un sistema d’IA generi almenys 100.000 milions de dòlars en beneficis. Sí, ho podeu tornar a llegir. Canviar ciència per finances sembla un dels signes del nostre temps.
El 2025 posarà a prova la capacitat d'adaptació de les grans tecnològiques a l’autoimposat acceleracionisme de la IA. Empreses com OpenAI, Apple, Google i Tesla no només hauran d'afrontar reptes tècnics i legals, sinó que també hauran redefinit les seves estratègies per equilibrar innovació amb responsabilitat. El triomf no estarà garantit per la tecnologia en si mateixa, sinó per la capacitat de gestionar les implicacions ètiques, legals i socials que l'acompanyen. Patiran, patirem.