Presidenta de l'Associació 50a50

La societat que volem les dones

05 de Març de 2018
Anna Mercadé

Les dones hem guiat la revolució silenciosa més rellevant de tota la història. Al llarg dels anys, dels segles, dels mil·lennis, hem superat tots els obstacles que hem trobat pel simple fet de ser dones. Ens hem inspirat en les dones feministes, en les sufragistes, en les dones que han lluitat per l'equitat en diferents èpoques i societats. Avui podem dir que nosaltres hem fet els deures. Hem complert i seguim complint amb la societat.

 

Ens hem preparat de valent dintre i fora de casa. Som el 60% de llicenciades i obtenim les millors qualificacions. Treballem i, a la vegada, procreem i cuidem les nostres famílies. Les dones som les que de veritat sostenim les famílies, la vida, i la societat.

Amb tot, la societat segueix sense reconèixer el nostre lloc, sense donar-nos l'espai per participar, per decidir, per contribuir com a un membre més, en igualtat de condicions.

 

La bretxa salarial entre homes i dones es manté entre el 19% i el 26%. El 70% d'empreses catalanes no tenen cap dona en els seus òrgans de direcció. Som majoria en els càrrecs executius, fem funcionar les organitzacions, però no seiem a les taules de decisió.

En les institucions públiques estem relegades a posicions secundàries o a àmbits educatius o socials, però no participem de les decisions pressupostàries ni estratègiques, que són les importants.

"Les dones som les que de veritat sostenim les famílies, la vida, i la societat" 

Això sí, carreguem amb el 67% del treball de cura a la família, respecte al 33% que aporten els homes i tenim l'índex més alt de pobresa (la diferència entre la pensió mitjana d'un home i d'una dona és del 31%). decisió. Si es quantifiques el treball de cura i domèstic que el fan majoritàriament les dones, el PIB català augmentaria un 24%.

O sigui, les dones contribueixen tant o més a l'economia i al progrés econòmic i són les màximes sostenen el Benestar Social i Familiar però no decideixen ni participen en les decisions econòmiques, polítiques i socials. Ara toca fer un pas endavant pel bé de la societat i del sistema en el qual ens organitzem, per l'amor als nostres fills i a les generacions presents i futures. Hem de construir entre tots i totes, per primera vegada a la història, un país en clau de gènere en el qual s'integri l'interès i les necessitats de les dones, el seu punt de vista, els seus coneixements i els seus valors.

Volem un país governat per la pau, l'amor i el seny. Volem una governança amb visió de futur, a llarg termini, que tingui com a centre a les persones, a les dones i als homes; que sigui inclusiva i basada en l'amor a l'ésser humà. Volem un país on la infància sigui la principal responsabilitat del conjunt de la societat i que, per tant, les escoles bressol, públiques i gratuïtes, i l'educació equitativa, creativa i transformadora, siguin una prioritat en els pressupostos. 

"Hem de construir entre tots i totes, per primera vegada a la història, un país en clau de gènere" 

Les Nacions Unides han marcat un camí a seguir els anys vinents per tal d'avançar cap a un món més sostenible i equilibrat: l'Agenda 2030. En aquest camí s'especifica una condició imprescindible i inexcusable que és que hi hagi un 50% (50x50) de dones en tots els llocs de presa de decisió.

Nosaltres ja fa tems que vàrem proposar un gran pacte social d'Estat entre totes les parts de la societat, en el qual es reconegui la contribució que han fet i que fan les dones, un pacte en el qual s'apliquin les mesures necessàries per eliminar els obstacles cap a la igualtat i l'equitat entre homes i dones. Aquest gran pacte social facilitaria la contribució del talent de les dones en el món social, empresarial i institucional i permetria un equilibri en la vida familiar.

Sense somnis, la humanitat no avança i per avançar cal saber a on volem anar. Somiem el país que volem les dones per a les nostres filles i per als nostres fills i que entre totes puguem, no només somiar, sinó fer realitat el país que volem.