Aquest dijous obrim les portes de la 5a edició del Barcelona Degusta a Fira de Barcelona. I remarquem l'ordinal perquè suposa una fita, però alhora ens trobem davant un saló totalment renovat. Amb l'essència de sempre: didàctic, lúdic, experiencial, comercial i popular. Però, aquest 2015, més integrador que mai. El nou Barcelona Degusta és un festival enriquit amb la incorporació de salons d'èxit com el Degusta Beer Festival i el BCN&CAKE que són referència en els camps de la cervesa artesana i la rebosteria creativa.
Aquesta re-configuració del saló respon a la necessitat de donar cabuda a tots els públics que mostren interès per la gastronomia. Un públic que s'ha multiplicat en els darreres anys i ha ampliat els seus camps d'interès. I això és el que pretén el Degusta, mostrar les últimes tendències i novetats d'un sector ampli i en constant moviment.
Els foodies són consumidors cada cop més informats i, per tant, més exigents. Els estàndards de productes de qualitat, saludables i de proximitat s'imposen arreu. Fins i tot en les cada cop més populars food trucks, que estan reformulant els conceptes de menjar ràpid i urbà sota aquests paràmetres. El Barcelona Degusta ofereix l'oportunitat de tastar la cuina mòbil de 20 vehicles que demostren que és possible unir les paraules fast food i qualitat.
Qualitat...i innovació. El consumidor té fam de nous productes i la indústria està responent incorporant nous aliments d'arreu del món, combinant elements insospitats i reinventant les receptes de tota la vida. Olives farcides amb vermut, sushi a la catalana, gofres en forma de piruleta pels més golafres, gelats de sardina... Són només algunes de les novetats que la indústria presenta i dóna a tastar al Degusta.
I tan important com els productes és la ubicació del festival. Barcelona Degusta és el festival popular d'una de les principals capitals gastronòmiques del món. Catalunya és coneguda arreu del món gràcies al treball de grans xefs, però també pel pes de la seva indústria. El país és el segon clúster agroalimentari d'Europa, només per darrere de la Baixa Saxònia, i Barcelona, el segon centre de la indústria alimentària del continent, a l'estela de Frankfurt.
Com es tradueix aquesta posició en xifres? El sector agroalimentari aporta el 17% al PIB de Catalunya amb prop de 3.000 empreses, 700 d'elles de grans dimensions, i Barcelona actua com a capital i centre d'atracció amb 370 empreses i 10.000 treballadors vinculats a la indústria. Una ciutat abocada a l'alimentació. Una capital food lover.