Barcelona, capital de la societat digital

21 d'Octubre de 2020
Albert Ortas

Recentment hem conegut un seguit de notícies sobre el bon moment que viu el sector de les noves tecnologies al nostre país. El Cercle Tecnològic de Catalunya (Ctecno) qualifica el sector TIC de “motor econòmic determinant” en l’economia catalana. Segons el seu Baròmetre 2020, aquesta indústria ha creat 10.000 nous llocs de treball durant el primer semestre, suma un total de 124.000 treballadors a Catalunya i factura més de 18.000 milions a l’any, fet que suposa el 7,31% del PIB català.

La manca de talent, però, segueix sent l’assignatura pendent. Falten més professionals especialistes en les noves tecnologies, provocant una pèrdua de facturació en les empreses, una pèrdua de competitivitat. Tot i això, un 40% de les empreses reconeixen que incrementaran igualment els seus ingressos, un bon símptoma de fortalesa en què es troba el sector.

Són notícies positives que també ens expliquen com Barcelona i la seva regió metropolitana es posiciona fortament com un hub digital de referència al sud d’Europa. En els darrers temps, les ciutats han patit una desertització dels seus centres, a causa de l’expulsió dels veïns per haver generat un model turístic que prima més els visitants que no pas els que hi viuen.

"Són notícies positives que ens expliquen com Barcelona i la seva regió metropolitana es posiciona fortament com un hub digital de referència al sud d’Europa"

Els temps de pandèmia ens ensenyen que cal reorientar el model urbà, especialment el que tenim en les àrees més turístiques de Barcelona, aprofitant espais en desús per crear feina i noves comunitats. Barris de dimensió humana, on es pugui tornar a viure-hi i treballar. Les potencialitats que avui ofereix el sector TIC han de ser un vector essencial en la nova economia de la ciutat.

Barcelona pot esdevenir capital de la societat digital. La feina no ve d’ara. Ja fa uns anys que es posen els fonaments, i el seu principal exemple és l’aposta que es va fer el 2006 acollint la fira més important dels mòbils a Barcelona, el Mobile World Congress. En aquell moment, el seu CEO, John Hoffman, ja ho recordava, “aprofiteu la gran oportunitat que ofereix el Mobile per crear un ecosistema digital i atraure noves empreses a la ciutat. Construïu el vostre propi llegat”.

Ha arribat el moment, Barcelona s’ha posicionat com un dels primers hubs en emprenedoria digital a Europa. La fundació Mobile World Capital n’ha estat una eina important, però també el valuós ecosistema d’emprenedors que inicia projectes rere projectes sense tenir garantides rondes d’inversió o la massa financera necessària. Aquí sota el valuós mestratge de l’associació Barcelona Tech City.

Fa uns dies també coneixíem una important iniciativa impulsada pel Consorci de la Zona Franca, l’Ajuntament de Barcelona i el Barcelona Tech City, perquè l’edifici de Correus esdevingui un nou espai d’innovació i incubadora d’empreses tecnològiques i de startups. Una iniciativa important perquè Barcelona i la seva àrea metropolitana sigui un entorn favorable en la creació i atracció, al mateix temps que empreses globals, com Oracle, apostin per desenvolupar serveis innovadors com el big data o el cloud.

Barcelona té tots els ingredients per especialitzar-se en les TIC, per no dependre tant del turisme i la construcció, com ha succeït en les últimes dècades. La pandèmia ens ha obert els ulls. Ens hem adonat que el turisme és una economia que pesa molt a la nostra ciutat. I sense desmerèixer-lo, avui ens cal una economia més diversificada, lligada a sectors com la sostenibilitat, la digitalització, la recerca, la innovació i els serveis. Ens cal una aposta a mitjà i llarg termini.

"Barcelona té tots els ingredients per especialitzar-se en les TIC, per no dependre tant del turisme i la construcció, com ha succeït en les últimes dècades. La pandèmia ens ha obert els ulls"

Més enllà de la inversió pública local, cal també aconseguir diners, nous recursos. I aquest hauria de ser l’objectiu més immediat, aprofitar l’oportunitat que ens dóna Europa, a través dels seus fons estructurals, per presentar bons projectes que puguin deixar llegat a la ciutat. Barcelona serà o no serà si és capaç de liderar aquests nous projectes.

Aquests dies, l'organització de la Barcelona New Economy Week (BNEW) ha estat una excel·lent demostració que la ciutat vol reactivar-se. Ha estat un bon tret de sortida per al nou curs i demostrar, una vegada més, que tenim un bon ecosistema digital. Ara, cal passar a l’acció, creant una aliança entre administracions, el Consorci de la Zona Franca i agents econòmics i socials de la ciutat com Barcelona Global, Foment, la Cambra, el Cercle d’Economia i universitats per treballar junts i presentar a Europa projectes sòlids i de futur. La ciutat ho necessita, i de forma urgent.