presidente de la Cámara de comercio e Industria de Lleida

Bionegocis, l'oportunitat per a Ponent

06 de Maig de 2016
Joan H. Simó
Parlar de bionegocis o bioempreses pot sonar nou, però no ho és en absolut. És més, des de Cambra Lleida pensem que aquesta paraula s'hauria d'anar incorporant al llenguatge que l'empresa i la política fan servir dia a dia per tal d'anar construint la realitat que impliquen: un projecte de reindustrialització per a les comarques de Lleida basat en allò que és el nostre avantatge competitiu, el sector agroalimentari, en harmonia amb les noves tecnologies.

Ja fa gairebé 10 anys que des de la Cambra de Comerç de Lleida vam començar a parlar de la biotecnologia com una oportunitat per a la Lleida del segle XXI. I és que les tècniques que la caracteritzen poden aplicar-se avui dia a qualsevol indústria que vulgui treballar amb materials orgànics, siguin vegetals o animals. Des de la llana o el cànem per a aïllaments destinats a la bioconstrucció, fins al blat de moro o les patates per a substituir els plàstics no biodegradables. Una manera d'anar-nos preparant, per exemple, per donar resposta a les directives europees que preveuen eradicar l'ús del plàstic industrial abans de 2018. A l'Estat espanyol, la Llei de Residus i Sols Contaminats preveu que a finals d'aquest any 2016, el 80% de les bosses de plàstic que es facin servir ja siguin biodegradables. Aquesta normativa és només un dels molts exemples possibles dels nous nínxols de mercat que s'obren de la mà de l'anomenada biotecnologia blanca.

A Lleida tenim sòl no urbanitzable que es pot destinar a aquestes noves activitats, disposem dels centres de recerca, de la Universitat i sobretot, d'un sector primari potent. És a dir, tenim tots els ingredients per a condimentar un bon plat. Només cal posar-nos a treballar.

Els bionegocis, o la bioempresa poden ser una espasa de doble tall: d'una banda, ens poden ajudar a fixar el coneixement i el talent al territori oferint alternatives i sortides als joves universitaris que ara veuen el seu futur més aviat lluny que a prop de Ponent; però també és un instrument que ens permetrà captar noves inversions i, per tant, dinamitzar el mercat de treball a les comarques de Lleida. És per això que des de la Cambra felicitem a la Diputació de Lleida per la seva iniciativa en desenvolupar un estudi sobre el potencial logístic de les Terres de Lleida, però som molt conscients que cal implicar a tots els agents socials i empresarials en la reflexió i en el dibuix de l'estratègia a seguir, ja que estem parlant de canvis que modificaran el teixit empresarial lleidatà a mitjà i llarg termini.

Des de les Administracions s'ha de fer un esforç per posar a l'abast dels inversors una oferta de sòl competitiva, que disposi de tots els serveis físics i tecnològics. Això vol dir dotar el territori de les infraestructures de transport, dels espais de negoci, d'atenció a l'empresa... però també tecnològics i de telecomunicacions. S'ha d'apostar també per augmentar les connexions entre la Universitat i l'empresa, per potenciar les start-ups i facilitar-los aliances estratègiques amb empreses consolidades, en desenvolupar un teixit empresarial basat en els nous models de producció tecnològica.

Des de l'empresa s'ha de ser receptiu i tenir la ment oberta a aquells projectes i propostes que ens poden ajudar a crear nous serveis amb valor afegit i treure el màxim rendiment de les instal·lacions i infraestructures com el Parc Tecnològic que tenim tant a l'abast. I aquest és un aspecte que des de la Cambra creiem que podem i volem ajudar a impulsar.