Un entorn dinàmic és indicador d'oportunitats. Quan a la ciutat passen coses, la gent es mobilitza i es creen punts de trobada, és un bon senyal. Es pot considerar com el pas previ abans d'aixecar ponts entre les empreses, a establir contactes estratègics, a crear sinergies o plantejar-se noves perspectives de negoci.
Trencar amb la rutina del dia a dia i acostar-se a entorns diferents, ajuda a ampliar la mirada i contemplar altres camins; o fixar-se en noves iniciatives i noves tendències; o, inclús, compartir experiències i conèixer altres maneres de fer les coses o de crear activitat empresarial. Per això, espais com Bizbarcelona són, sobretot, inspiradors.
És cert que cal aprofitar aquestes trobades per fer acció comercial, definir l'estratègia de negoci, explorar nous mercats o, per què no, arribar a potencials inversors, clients o proveïdors. Però, alhora, és important, també, saber treure profit de les jornades, les fires o els esdeveniments com a nucli d'inspiració, d'innovació i de creació.
Perquè, connectar els projectes entre si o amb el territori, per exemple, és una de les vies per enfortir-lo; però, al mateix temps, fer una aposta decidida per la innovació és un dels camins per continuar fent-los créixer. Per aquest motiu, per seguir madurant l'ecosistema local és clau que les empreses, les pimes, les startups o els autònoms vagin de la mà, tinguin espais per conèixer-se, obrin les portes a col·laborar plegats i es connectin amb la resta d'actors que en formen part.
És per això que han de passar coses i s'han d'habilitar escenaris com aquest per facilitar la interacció, la cooperació i, d'aquesta manera, generar oportunitats. Perquè, sumant esforços, s'amplien les possibilitats; i avançant de la mà, es multiplica l'impacte o l'abast.
Al llarg de l'any, a Barcelona es duen a terme infinites trobades que es converteixen en una bona plataforma per mostrar l'ecosistema de la ciutat i projectar el talent local. Bizbarcelona n'és una. S'ha convertit, amb el temps, en un termòmetre de l'activitat emprenedora i empresarial de la ciutat què reuneix, connecta i impulsa els projectes de totes aquelles persones autònomes, amb idees de negoci i pimes.
"Bizbarcelona s'ha convertit en un termòmetre de l'activitat emprenedora i empresarial de la ciutat"
Aquest dimecres obre les portes, de nou, per acostar les noves tendències i acompanyar a les empreses en el viatge cap a la transformació digital. No és cap novetat que tendim, cada vegada més, cap a un món tecnològic que avança a ritme accelerat i impacta tant en l'esfera personal, professional com, per descomptat, també en els negocis.
Ja fa temps que els projectes que es posen en marxa neixen amb vocació digital i, per tant, s'obren a un mercat global. Tot i que aquesta és encara una assignatura pendent per a molts. La tecnologia ha arribat per quedar-se i fer front als desafiaments del repte digital, pot ser clau tant per a les empreses que ja tenen recorregut al mercat com per a les persones que es plantegen arrencar una activitat ara.
"Ja fa temps que els projectes que es posen en marxa neixen amb vocació digital i, per tant, s'obren a un mercat global"
Però, aquesta revolució no passa només per estar present a Internet i obrir nous canals de venda, sinó que obliga a repensar els processos empresarials i d'innovació, la relació amb els proveïdors o l'atenció al client, l'accés a nous mercats o les estratègies de màrqueting. Sumar-se a aquesta transformació, pot marcar la diferència? Segurament sí. I pot ser clau en el futur. La competitivitat del teixit empresarial passarà per la capacitat d'adaptació, d'acord amb les noves tendències socials, econòmiques i tecnològiques.
Crear, consolidar o fer créixer una empresa comporta ser capaç d'adaptar-se a un mercat dinàmic i canviant. Qui emprèn, s'hi troba des del principi. La idea inicial, durant el procés de validar la viabilitat, fluctua fins a tenir un projecte definit. I, molt probablement, un cop posat en marxa, el negoci acabarà evolucionant amb el pas dels anys. Aquestes són les regles del joc amb les que s'aprèn a conviure.
I per què? Bàsicament perquè el món en què vivim és també canviant i no s'atura mai. Ara, les tendències socials, econòmiques i tecnològiques plantegen nous paradigmes que arriben també a les empreses. Els reptes globals empenyen a repensar o adaptar els projectes als nous temps des de les opcions que presenta una economia plural.
"Al Biz donem les claus per aprofitar tots els avantatges de les TIC per millorar, seguir avançant i ampliar oportunitats"
La capacitat de progressar significa, avui, caminar cap a un model econòmic més plural i inclusiu; un sistema que doni cabuda a les diferents realitats econòmiques i que integri, per tant, l'economia cooperativa, social i solidària. Convertint, així, Barcelona en un entorn emprenedor i social alhora.
Si fa un any, s'apostava per obrir Bizbarcelona a l'univers de l'economia social i es plantejaven altres maneres d'emprendre i de desenvolupar una activitat amb consciència i impacte; ara es va un pas més enllà i es donen les claus per aprofitar tots els avantatges de les TIC per millorar, seguir avançant i ampliar oportunitats.